Castelul Bethlen – Cris

castele castele din transilvania castelul bethlen obiective turistice judetul mures

 

Castelul Bethlen - Cris

Castelul Bethlen din Cris se gaseste pe teritoriul judetului Mures, foarte aproape de granita vestica a acestuia cu judetul Sibiu, intr-un vechi sat sasesc. Cunoscut in maghiara sub numele de „Keresd” sau in germana sub numele de „Kreisch”, Castelul Bethlen este unul dintre cele mai frumoase monumente de arhitectura gotica, cu influente renascentiste din intreaga tara.

Album foto Castelul Bethlen

Harta zonala Castelul Bethlen – Cris

Descriere Castelul Bethlen

Toti cei pasionati de astfel de obiective turistice, sau doar curiosi de cum arata in prezent Castelul Bethlen din Cris, pot ajunge foarte usor aici, castelul fiind localizat la aproximativ 18 km de Orasul Sighisoara. Avand ca punct de plecare Sighisoara, se poate ajunge la Cris urmand traseul drumului national DN 14, ce leaga acest oras de Sibiu, pana in punctul localitatii Danes, de unde ruta principala se ramifica in stanga, intr-un drum judetean, DJ143, ce va trebui urmat pentru inca 8 km.

Purtand numele familiei nobiliare careia i-a apartinut, Castelul Bethlen a fost amenajat pe parcursul anilor 1559 – 1683, pe locul unei constructii mai vechi, care se pare ca era amplasata pe locul respectiv inca din anul 1300. Etapele evolutiei cladirii sunt surprinse foarte bine chiar de arhitectura sa, care poarta amprenta vremurilor si orientarilor arhitecturale care s-au succedat de-a lungul timpurilor. Planul arhitectural al castelului are o forma patrata, fiind dispus pe doua nivele: un turn mare, in forma ciculara, numit „Turnul Arcasilor” si o incapere lunga, in forma dreptunghiulara, decorata cu o serie de bolte arcuite, in forma de semicerc, sustinute de coloane.

Dupa cum este de asteptat, istoria zbuciumata a acestei zone a Transilvaniei si-a lasat amprenta si asupra acestui castel. La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, castelul a fost nationalizat, iar in timpul perioadei comuniste, dupa ce a fost desfiintata Directia Monumentelor Istorice, cladirea a fost parasita. Timp de foarte multi ani, Castelul Bethlen a ramas in stadiul de ruina, dupa anii 1990 incepand lucrarile de restaurare. Inainte ca acestea sa fie finalizate, se pare ca mostenitorii familiei nobiliare Bethlen si-au cerut drepturile asupra acestei proprietati si au preluat sarcina de a se ocupa de introducerea acestei atractii a judetului Mures in circuitul turistic.

In prezent, castelul asteapta sa fie vizitat si descoperit de catre ochii curiosi ai turistilor. Incaperile sunt uluitoare, iar elementele de arhitectura amintesc de vremuri glorioase, de mult apuse. Turnuri, scari in melc, sala de bal, sala de judecata, temnita sau foisorul, toate au rolul de a-i purta pe cei care trec pragul castelului intr-o calatorie fascinanta in timp.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. Mike Both
  2016-05-04
  19:57:53

  Am fost în stare să viziteze acest castel frumos cu tatăl meu, care sa născut în Kreisch. Era o amintire pe care nu o voi uita.

   
 2. Mike Both
  2016-05-04
  19:57:21

  I was able to visit this beautiful castle with my father, who was born in Kreisch. It was a memory that I will never forget.

   
 3. Marius R
  2013-04-02
  08:11:03

  Castelul este ceva cu adevarat aparte. Merita sa fie vazut, pacat ca nu poate fi facut mai mult pt ca un loc ca asta sa isi merite adevaratul loc in circuitul torustic romanesc

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>