Castelul Bethlen Haller – Cetatea de Balta

castele castele din transilvania castelul bethlen obiective turistice judetul alba

 

Castelul Bethlen Haller

Castelul Bethlen Haller din Cetatea de Balta este o adevarata bijuterie a Transilvaniei, fiind situat la aproximativ 60 km de resedinta judetului Alba, Orasul Alba Iulia. Localizat intr-o zona pitoreasca si incarcata de istorie de pe Valea Tarnavei Mici, acest castel este un simbol al arhitecturii medievale, infatisarea sa fiind inspirata dupa modelul cunoscutului Castel Chambord, una dintre mandriile Frantei.

Album foto Castelul Bethlen Haller

Harta zonala Castelul Bethlen Haller – Cetatea de Balta

Descriere Castelul Bethlen Haller

Numele castelului provine de la cel al cancelarului Transilvaniei, Bethlen Miklos, din dorinta caruia a fost construit, in anul 1560. Pe parcursul unui secol intreg, castelul a avut mai multi proprietari si o istorie tumultoasa, ajungand chiar sa joace rolul unui depozit de cereale. Initial, constructia avea doar patru turnuri, abia in anul 1770 fiind ridicata si partea frontala a castelului, in timpul Contelui Haller, motiv pentru care in prezent poarta numele de Bethlen – Haller. De existenta acestui castel se leaga si o legenda, care spune ca prin incaperile maretei constructii inca mai bantuie sufletul Contelui Haller, omorat de catre soferul sau, care se pare ca avea o relatie ascunsa cu contesa.

Arhitectura castelului a fost inspirata din stilul renascentist, avand un plan rectangular, cu patru turnuri circulare, numeroase bolti si ancadramente specifice ale usilor si ferestrelor. In perioada comunista, castelul a ajuns sectie unde se realiza sampania de Jidvei, perioada in care au disparut numeroase decoratiuni si obiecte de mobilier originale. Dupa caderea comunismului, Castelul Bethlen Haller a fost revendicat de la statul roman de catre ultimul descendent al familiei Haller, care la randul sau l-a vandut familiei ce detine firma producatoare de Vinuri Jidvei. In prezent, castelul se afla sub proprietate privata, putand fi vizitat doar de catre cei care vor sa cunoasca istoria vinurilor de Jidvei, aici realizandu-se numeroase activitati cu caracter specific, precum degustarile de vinuri.

Castelul Bethlen Haller nu uimeste numai prin aspectul exterior, ci si prin felul in care amenajarile interioare reflecta atmosfera unei epoci demult apuse. Cladirea adaposteste o sala mare, al carei farmec este o usa imensa, sculptata in piatra, in spatele careia se ascunde o scara interioara, sub forma de evantai, mai multe saloane si sali de degustare. Un alt aspect inedit este o gura de tunel ce se deschide intr-unul din peretii de aici, care se spune ca ar duce la Castelul Sfantul Nicolae, aflat la o distanta de aproximativ 15 km de Cetatea de Balta. Intregul interior impresioneaza prin detalii: peretii incaperilor sunt decorati cu numeroase tablouri si piese de mobilier, ce reprezinta copii fidele ale celor autentice. Ca si elemente inedite, castelul detine si o colectie impresionanta de 45 de orologii, un blazon de piatra al familiei si un vechi semineu autentic, ce incalzea in trecut intregul castel.

Castelul Bethlen Haller este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale intregului judet, frumusetea sa fiind apreciata de toti cei care au trecut pe aici. Tot la Cetatea de Balta poate fi vizitata si Biserica Reformata Calvina, un alt important monument istoric, ce dateaza din evul mediu.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Maria
    2013-08-31
    18:09:57

    Castelul apartine proprietarului podgoriei Jidvei si nu se viziteaza. Am avut neplacuta ocazie sa ajung acolo si sa constat asta. Am inteles ca ocazional se pot organiza vizite de grup anuntate dinainte sau au loc diverse evenimente cu degustari de vinuri.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>