Castelul Bethlen – Sanmiclaus

castele castele din transilvania castelul bethlen obiective turistice judetul alba

 

Castelul Bethlen - Sanmiclaus

Castelul Bethlen din Localitatea Sanmiclaus este una dintre constructiile cu rol de simbol ale judetului Alba. Aceasta mareata constructie se numara, alaturi de Castelul Bethlen din Arcalia, Castelul Bethlen din Cetatea de Balta, Castelul Bethlen din Cris si Castelul Bethlen din Racos, printre faimoasele castele ce au apartinut in trecut familiei nobiliare Bethlen, dupa numele careia au fost denumite toate aceste monumente istorice.

Album foto Castelul Bethlen

Harta zonala Castelul Bethlen – Sanmiclaus

Descriere Castelul Bethlen

Castelul familiei Bethlen din Sanmiclaus a fost ridicat intre anii 1667 – 1683, de catre Bethlen Miklos, fiul unui cunoscut cancelar din Transilvania. Pe langa faptul ca a sustinut construirea castelului din punct de vedere material, tanarul Miklos a fost si cel care a stabilit planul castelului, fiind foarte pasionat de domeniul arhitecturii. Infatisarea constructiei a fost inspirata din stilul renascentist, caruia i s-au mai adaugat si elemente baroce, asemanandu-se foarte mult cu cel de la Cetatea de Balta. Ca si elemente specifice ale constructiei se remarca numeroasele arcade sustinute de stalpi foarte frumos sculptati si multe ferestre, specifice arhitecturii acelor vremuri. Interiorul castelului a fost decorat cu acelasi simt artistic deosebit ce se regaseste si in infatisarea exterioara. Chiar la intrarea in incinta castelului a fost amenajata o scara in forma de spirala, ce duce la cel de-al doilea nivel al cladirii. Usile si ferestrele din interior sunt si ele decorate cu tot felul de ancadramente sculptate in piatra, ce amintesc de secole demult apuse. Unul dintre cele mai inedite aspecte este reprezentat chiar de blazonul familiei Bethlen, sculptat in partea superioara a intrarii principale. La vremea cand a fost construit, castelul era inconjurat de o fortificatie, reprezentata de un zid cu rol de aparare, cinci turnuri si un sant plin cu apa, insa din toate acestea nu s-a mai pastrat nimic pana in prezent.

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, castelul a trecut sub proprietatea familiei Bruckenthal, de la aceasta data petrecandu-se si numeroase evenimente nefaste din evolutia acestui vechi monument istoric. Dupa ce a fost renovat de familia Bruckenthal, castelul a fost transformat in scoala agricola, constructia deteriorandu-se foarte mult si in perioada dictaturii comuniste. Dupa 1989, castelul a fost preluat de catre Compania Jidvei, o mare producatoare de vinuri, care si-a propus sa restaureze castelul, astfel incat sa ii redea stralucirea de odinioara. Zidurilor care stau sa cada, podelelor deteriorate si tavanelor crapate le vor fi redate astfel frumusetea de acum cateva secole. Viitorul suna promitator pentru acest vechi castel, avand in vedere situatia similara a Castelului Bethlen Haller din Cetatea de Balta , care a fost restaurat tot de catre compania Jidvei, bucurandu-se in prezent de o mare faima.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>