Castelul Karolyi – Carei

carei castele castele din maramures obiective turistice judetul satu mare

 

Castelul Karolyi

Castelul Karolyi se afla in mijlocul municipiului Carei, din judetul Satu Mare si a fost construit in anul 1482, pornind de la o casa intarita ridicata de catre Karoly Laszlo. Respectiva constructie a starnit impotrivirea nobililor din comitatul Satmar, fiind nevoie de interventia directa a regelui roman de pe tronul ungariei, Matei Corvin, pentru aplanarea conflictului. In anul 1592, datorita deselor incursiuni ale trupelor turcesti, Karoly Mihaly ia decizia de a intari si mai mult constructia existenta. Constructia veche a fost inconjurata cu ziduri puternice, intrerupte cu bastioane, avand un sant exterior intarit cu palisade, peste care trecea un singur pod suspendat. De asemenea, in fortificatie este prezenta o garnizoana inarmata.

Album foto Castelul Karolyi din Carei

Harta zonala Castelul Karolyi din Carei – Satu Mare

Descriere Castelul Karolyi din Carei

Cetatea a jucat un rol important in istorie de-a lungul secolului XVII, facand parte din randul marilor fortarete de aparare a frontierei vestice a Transilvaniei. Importanta acesteti cetatii este mentionata mai ales dupa reconstructia ei intre anii 1661 – 1666. Importanta ei continua si in timpul razboaielor duse de principele Rakoczi Francisc al II-lea impotriva habsburgilor intre anii 1703 – 1711. Cetatea este asediata de armata principelui, dar dupa cateva zile Karoly Sandor trece de partea principelui fiind numit conducatorul armatei. In anul 1705 cetatea este atacata de austrieci si distrusa partial, fiind refacuta in acelasi an.

Deoarece la sfarsitul secolului XVIII cetatea nu mai juca nici un rol militar, Karoly Jozsef a hotarat demolarea zidurilor si astuparea santurilor. Pastrand fundatia si unele ziduri, a fost construit un castel patrulater, cu un singur etaj. Constructia Castelului Karolyi a fost terminata in anul 1794, era in stil baroc si cuprindea 20 de camere la parter, 21 la etaj si o capela pentru rugaciune. Tot in aceasta perioada se formeaza parcul cu plante rare si se construieste un manej pentru 24 de cai.

In urma cutremurului din anul 1834, Castelului Karolyi s-a daramat in mare parte, restaurarea fiind facuta abia intre anii 1894 – 1896. Cu aceasta ocazie castelul este modificat radical, adaugandu-i-se inca un etaj la fatada, trei turnuri mici si patru mari. Restaurarea s-a facut in stil neogotic, condusa de arhitectul Meining Arthur ajutat de mesteri priceputi din Carei. Elementele de aparare din actuala forma a cladirii, bastionul si santul cu apa, au doar rol decorativ. Arhitectura interioara a cladirii, usile, ferestrele, balustrada scarii precum si obiectele din fier forjat au fost faurite de mesteri locali. Holul castelului era destinat primirii oaspetilor, salile de la parter erau folosite ca sufragerii si bucatarie in timp ce incaperile de la etajele I si II erau locuinte pentru proprietari si oaspeti.

Castelul Karoly, aflat in stare avansata de degradare, a fost inclus intr-un program comun de finantare cu fonduri europene in cadrul programului Circuitul targurilor medievale din Transilvania de Nord, primind fonduri de 4,4 milioane de euro pentru restaurare, fiind deschis acum publicului pentru vizitare. S-au reconstruit interioarele istorice ale castelului, pornind de la mobilier pana la obiectele de toaleta, printre cele mai interesante incaperi de vizitat sunt dormitorul stapanei casei, camera de relaxare a domnilor, camera de toaleta si cea de muzica, dar si salonul de bal. In castel se afla un muzeu istoric si de stiintele naturii, aici functionand si o biblioteca cu peste 80.000 de volume. La capela din castel sunt organizate cununii, iar ocazional, sunt gazduite expozitii itinerante.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Raul
  2012-08-07
  08:52:49

  Draga domnule/doamna care ai scris acest material...
  te informez ca acest castel este in Carei - SATU MARE si nu Carei - maramures.

   
 2. mda
  2012-05-02
  10:43:23

  Castelul se afla in judetul Satu Mare, si a fost reabilitat.

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>