Castelul Konopi

castel castele din crisana obiectiv cultural obiectiv istoric obiective turistice judetul arad

 

Castelul Konopi

Castelul Konopi este un monument istoric situat in satul Odvos, judetul Arad, Crisana, sat ce apartine de localitatea Conop, aflata la poalele sudice ale Muntilor Zarandului, in culoarul Muresului, localizat la aproximativ 47 de kilometri de Arad. Accesul se face din Arad pe Calea Radnei/ DN7/DN7E/E671, apoi pe DN7/ E68 pana in satul Odvos.

Album foto Castelul Konopi

Harta zonala Castelul Konopi

Descriere Castelul Konopi

Castelul Konopi a apartinut familiei de origine maghiara Konopi. Acesta, alaturi de mosie, se intind pe o suprafata de aproximativ 556 hectare de padure si teren arabil.

Conacul a fost reconstruit in anul 1800, in stilul arhitectural clasicist din cauza devastarii acestuia in urma Rascoalei lui Horea, Closca si Crisan din anul 1784.

Ultimul urmas al familiei nobiliare de origine maghiara, Konopi, a fost Baronul Kalman Konopi, un inginer si cercetator agricol, inventator al graului de Conop, care dupa intoarcerea de la studiile din strainatate se stabileste la castelul familiei. Inainte sa moara il infiaza, cu drepturi depline, pe colaboratorul sau Gyorgy Lengyel, oferindu-i astfel titlul de Baron, Castelul Konopi si mosia acestuia.

In urma Rascoalei lui Horea, Closca si Crisan ce a avut loc in anul 1784, castelul a fost devastat de taranii iobagi ce s-au revoltat impotriva constrangerilor feudale la care erau supusi. Cladirea a fost reconstruita in anul 1800, urmand stilul arhitectural clasicist.

Castelul Konopi este inclus pe Lista Monumentelor Istorice din judetul Arad, insa, din pacate, acesta se regaseste intr-un stadiu avansat de degradare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Statiunea Baile Lipova, Muzeul Orasesensc din Lipova, Manastirea Maria Radna, Cetatea Soimos, Biserica Ortodoxa din Lipova, Rezervatia Naturala Magura cu Ghimpi de la Patars, Pestera Sinesie din Caprioara, Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt, Castelul Mocioni din Bata, Castelul Mocioni-Teleki, Fortificatia Dacica de la Varadia de Mures si Revervatia Naturala de Paliur de la Radna.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>