Castelul Lonyai – Mediesu Aurit

castele castele din maramures obiective turistice judetul satu mare

 

Castelul Lonyai

Castelul Lonyai se afla in localitatea Mediesul Aurit, pe malul drept la Somesului, fiind situat la distanta de 21 e km de Satu Mare. Cladirea formata din patru aripi este in prezent doar o ruina care aminteste de impunatoarea cladire care a fost odata.

Album foto Castelul Lonyai

Harta zonala Castelul Lonyai – Mediesu Aurit

Descriere Castelul Lonyai

Fatada principala a castelului este cel mai expresiv element din intreg castelul, fiind strajuita de un turn octogonal aflat deasupra gangului portii. Istoria castelului a inceput din secolul al XIII-lea, atunci aparand primele mentiuni referitoare la fortificatia de aici. Cetatea a trecut prin mainile familiei Bathory, ajungand in final sa sa fie mostenit de Sigismund Lonya, cel care a hotarat constructia castelului cu rol de aparare si de locuinta pentru familia nobiliara.

Castelul Lonyai prezinta patru turnuri de aparare dispuse pe cele patru turnuri de aparare dispuse la cele patru colturi. Spatiul de onoare si de distributie a circulatiilor era asigurat de curtea interioara care pastreaza planul castelului, avand tot o forma patrata.

Aripile castelului aveau fiecare intrebuintari diferite, aripa de nord folosind soldatilor, cea din sud fiind destinata pentru locuire, iar aripa din est si cea din vest gazduind grajdurile, bucataria, dar si alte anexe.

Fiica lui Sigismund Lonyai, Anna, devine proprietara castelului dupa moartea acestuia. Cercetarile arheologice au inceput in jurul anului 1964 si au determinat descoperirea unui important centru istoric, mestesugaresc. Au fost descoperite aici cele mai mari cuptoare dacice din Romania, in numar de 17 cuptoare pentru ars ceramica.

In prezent, castelul se prezinta sub forma de ruine, dar mai pot fi regasite elemente ce duc cu gandul la maretia si bogatia castelului de altadata. In anul 1661, castelul a rezistat eroic unui asediu, insa, in 1707, in timpul revoltei lui Ferenc Rakoczy II, castelul este incediat, fiind puternic afectat, urmand ca dupa o lunga perioada de timp, in anul 1940, sa fie cumparat de Regele Carol II iar apoi restaurat si transformat in spital militar. Starea in care se afla castelul in prezent este datorata unui al doilea incendiu, care a avut loc in anul 1945 si care a afectat cladirea declarata astazi monument istoric. Desi este aflat in paragina, monumentul reprezinta cel mai important obiectiv turistic, dominand centrul comunei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>