Castelul Magna Curia – Deva

castele castele din transilvania castelul bethlen deva obiective turistice judetul hunedoara

 

Castelul Magna Curia

Situat in municipiul Deva, in partea de sud-est, langa parcul orasului, Castelul Bethlen sau Magna Curia este cea mai veche cladire monument istoric din Deva. Elementele de arhitectura in stil renascentist si baroc fac din cladire un adevarat monument care se impune prin constructie. Castelul Magna Curia a fost ridicat in perioada Renasterii de Francisc Geszty, mai exact in anul 1582 si a trecut printr-un proces de refacere in secolul al XVIII-lea.

Album foto Castelul Magna Curia

Harta zonala Castelul Magna Curia – Deva

Descriere Castelul Magna Curia

Initial, castelul a fost proiectat pentru a fi folosit pe post de casa de vacanta, iar apoi a servit drept resedinta intre anii 1601-1613 pentru Sigismund Bathory, Stefan Bocskay, Gavril Bathory, urmand ca in perioada 1613-1621 sa il gazduiasca pe Gabriel Bethlen, cel care a realizat actuala constructie a Magna Curia. Acesta a reusit sa tranforme constructia, obtinand un impozant monument cu infatisare baroca.

Castelul Bethlen era un punct strategic de o deosebita importanta pentru valea Muresului in perioada evului mediu. Cetatea masoara inaltimea de 371 de metri. Este un monument ce detine o bogata istorie, in anii 1550, 1552 si 1557 aici fiind organizate asediile otomane. Trupele ce au avut o mare importanta in contextul reprimarii rascoalelor taranesti in anii 1437, 1514, 1527 si intre 1748-1784 au fost incercuite in aceasta zona. Anul 1848 a fost un an de o deosebita importanta pentru Castelul Magna Curia, monumentul devenind sediul trupelor imperiale. Peste un an de la acest eveniment, arsenalul cetatii a fost aruncat in aer. De-a lungul timpului, cetatea a suferit numeroare modificari si a fost folosit in diferite scopuri, in perioada lui Iancu de Hunedoara fiind transformata in castel nobiliar.

Catelul Bethlen impresiona prin elementele deosebite pe care le prezenta, precum poarta monumentala de la intrare, care nu mai exista in prezent. Situat deasupra intrarii principale, in forma de loja, balconul era construit din piatra si era decorat la baza cu un brau orizontal pe care se aflau figuri umane. S-a crezut ca motivele reprezentau doi Atlasi. La exteriorul cladirii de poate observa o scara monumentala sculptata in piatra, probabil cel mai impresionant monument din cladire, aflat in latura nord-estica, spre parc.

Interiorul castelului este simplu, dar impresionant. Tavanele sunt realizate in stil baroc, fiind boltite si decorate cu ornamente florale. Castelul Magna Curia are in componenta sa o sala de festivitati, decorata cu un camin care pastreaza stilul constructiei.

Cele doua blazoane ale familiilor Haller si Daniel pot fi observate pe fatada caminului. Blazonul familiei Haller, mai specific, al guvernatorului Transilvaniei, Ion Haller era un leu, iar al sotiei acestuia o lebada care avea gatul strapuns de o sageata. Deasupra lor se afla un fenix in flacari.

In anul 1918, anul unirii Transilvaniei cu Romania, Castelul Magna Curia a revenit in proprietatea statului roman, urmand ca in 1938 acesta sa fie amenajat drept Muzeul de Istorie al judetului Hunedoara.

In apropierea deosebitei constructii se regasesc numeroase alte obiective turistice, precum Castelul Corvinilor, Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane si Cetatea Deva. Turistilor care au ocazia sa viziteze orasul Deva le sunt recomandate cu caldura aceste monumente de o mare importanta istorica.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>