Castelul Mocioni – Teleki

castel obiectiv cultural obiectiv istoric obiective turistice judetul arad

 

Castelul Mocioni - Teleki

Castelul Mocioni – Teleki este o cladire impozanta, ce a apartinut familiei nobiliare de origine aromana Mocioni, fiind situat in inima localitatii Capalnas, judetul Arad, Banat, amplasat la aproximativ 6,2 kilometri de localitatea Savarsin si 13,2 kilometri de localitatea Varadia de Mures.

Album foto Castelul Mocioni – Teleki

Harta zonala Castelul Mocioni – Teleki

Descriere Castelul Mocioni – Teleki

Castelul Mocioni – Teleki a fost ridicat in jurul anului 1860, in stilul arhitectural clasic, cu elemente eclectice dupa planurile arhitectului de origine austriaca Otto Wagner.

Constantin Mocioni era reprezentantul familiei nobiliare, acesta fiind un preot ortodox, care a plecat din Macedonia si se stabilise in Ungaria. Avea cinci fii care faceau comert la Budapesta si care au strans o avere destul de mare, iar doi dintre ei au fost innobilati de Imparatul Iosif al II-lea, fiind stramosii celor doua ramuri familiare de Mocioni si de Foeni.

Domeniul Capalnas se intinse pe o suprafata de 8 hectare si a intrat in posesia familiei Mocioni in anul 1853, fiind achizitionat de catre Ioan Mocioni de Foen de la familia Zichy contra sumei de 260.000 de florini.

Sursa principala de inspiratie pentru realizarea planului a fost Micul Trianon de la Versailles, dar nefiind o copie a acestuia.

Castelul Mocioni – Teleki are parter si etaj si a fost restaurat in anul 1964. Fatada este decorata cu patru coloane de piatra si capiteluri corintice, avand in cele trei spatii cate o usa considerabil de mare, iar deasupra lor cate o fereastra patrata, ce contine o coronita artistic dantelata. Usile fac legatura intre salonul castelului cu o terasa spatioasa, accesul de la exterior se face prin intermediul a doua trepte de marmura ce au forma de semicerc.

Interiorul este remarcat prin jocul de culori al finisajelor, calitatea materialelor folosite si bogatia elementelor decorative. Una din salile castelului este sala bibliotecii, ce gazduieste una dintre cele mai valoroase si bogate biblioteci ale imperiului Austro – Ungar, iar intr-una din camere,

Ecaterina Mocioni a amenanjat o farmacie, medicamentele le erau oferite taranilor de pe domeniul Capalnas.

In lucrarea lui Theodor Botis, Monografia familiei Mocioni, este descrisa atmosfera serilor muzicale de la castel, din perioada lui Eugen Mocioni, ca fiind unica, iar in zilele de receptie se executau adevarate concerte de muzica clasica, cu ajutorul celor doua piane de salon.

Dupa moartea lui Eugen Mocioni, in anul 1901, castelul a fost locuit de Therezia mocioni si de fiica sa Ecaterina, impreuna cu sotul sau contele Jeno Teleki.

In anul 1948 Castelul Mocioni – Teleki si mosiile au fost nationalizate si mai tarziu a fost transformat in spital de neuropsihiatrie, ceea ce este si in zilele noastre.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Statiunea Baile Lipova, Muzeul Orasesensc din Lipova, Manastirea Maria Radna, Cetatea Soimos, Biserica Ortodoxa din Lipova, Rezervatia Naturala Magura cu Ghimpi, Pestera Sinesie, Rezervatia Naturala Locul Fosilifer Zabalt, Castelul Mocioni, Castelul Konopi, Fortificatia Dacica de la Varadia de Mures, Casa Memoriala Eugen Popa, Muzeul de Arta si Etnografie Eugen Popa din Savarsin, Castelul Regal de la Savarsin, Pestera lui Dutu, Rezervatia Naturala de Paliur de la Radna si Rezervatia Naturala Runcu – Grosi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>