Castelul Regal de la Savarsin

castele castele din crisana obiective turistice judetul arad parc dendrologic regele mihai savarsin

 

Castelul Savarsin

Castelul Regal din comuna Savarsin, judetul Arad este o ramasita a mosiilor regale din Romania, o emblema a regalitatii romanesti, cu o continuitate a frumusetii sale in prezent. Situat la poalele Muntilor Metaliferi, in Tara Zarandului, pe malul Muresului, amplasarea acestei mosii parca n-ar fi putut fi mai ideala. Castelul de la Savarsin este resedinta regala, obiectiv pentru vizitatori, dar si spatiu de cazare pentru doritori, oferind anumite incaperi pentru innoptare.

Albumul foto Castelul Savarsin

Harta zonala Castelul Savarsin

Descriere Castel Savarsin

Accesul la Castelul Regal Savarsin este facil pe ruta drumului E68, care face legatura intre Sebes, Deva si Arad. Comuna Savarsin este cam la jumatatea distantei dintre Deva si Arad, fiind amplasata pe malul Raului Mures si la baza Muntilor Metaliferi. Asadar climatul este unul bland, iar peisajul specific de munti josi. Acestor elemente adaugandu-li-se obiectivele turistice din Tara Zarandului, precum statiunile balneo-climaterice, sau vestigiile arheologice, Castelul Regal de la Savarsin indeplineste toti factorii cheie in a reusi sa fie in atentia turistica.

Domeniul Regal de la Savarsin, face o cotitura de la drumul principal, intinzandu-se in aproprierea Padurii Savarsin, oferind exclusivitate peisagistica si intimitate pe o proprietate asemanatoare castelelor principilor europeni, datand inca de la inceputul secolului al X-lea.

Castelul dateaza din anii 1650-1680, ani in care acesta era proprietatea familiei maghiare, Forray. In anul 1781, odata cu Rascoala lui Horea, Closca si Crisan, castelul a fost incendiat si distrus in mare parte. Ulterior constructia a fost restaurata, ramanand in continuarea sub egida familiei Forray. La inceputul secolului al XIX-lea structura cladirii are din nou de suferit, fiind incendiata, iar apoi restaurata cativa ani mai tarziu, capatand o factura arhitecturala neoclasica, ce se mentine si in prezent, ca fiind dominanta.

Regele Mihai I a devenit urmatorul proprietar al cladirii, in anul 1943, insa domeniul regal a capatat alte functii odata cu intrarea Romaniei in Comunism, fiind impartit in apartamente de locuit si suferind multe modificari arhitecturale. De abia in anul 2001 proprietatea a fost redata familiei regale.

In prezent Castelul de la Savarsin este in plin proces de restaurare, lucrarile fiind coordonate de Principesa Margareta. Se doreste restaurarea frumusetii castelului de alta data si respectarea stilului arhitectural pe care-l avea in anul 1943, inainte de transformarile suferite. Restaurarea curenta se vrea a fi nu numai o reconstituire a spatiului de alta data, dar si o racordare la elementele actualitatii, cum ar fi incalzirea centrala.

Domeniul Regal cuprinde alaturi de castel, atat anexe de cladiri cu diferite functii (de la ateliere si sera, la garaj si case pentru angajati), cat si un parc dendrologic, cu un numar insemnat de specii de plante. Parcul cuprinde un lac ce are propria sa insulita, unde se ajunge pe un pod de lemn. Mica insula gazduieste un foisor, spatiu perfect pentru contemplare, meditatie sau relaxare. De fapt, intregul spatiu ce inconjoara castelul pare a situa domeniul intr-o lume a trecutului, unde era un fapt normal sa traiesti intr-o casa la marginea naturii, sa fii surprins placut in fiecare dimineata de un miros proaspat de verdeata. Mai ales pentru oraseni, acest domeniu regal, poate intruchipa ideea unei locuinte neaglomerate de vecini, stres sau beton urban. Uneori spiritul uman duce lipsa de acea relaxare desavarsita, redata numai de prezenta linistitoare a naturii, iar o vizita la castel (evident atunci cand va fi deschis pentru vizitare) ar putea fi chiar remediul potrivit pentru o destresare de weekend.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
 1. VLAD NICOLAE
  2013-10-07
  15:00:49

  Buna ziua,sunt reprezentantul Asociatiei ds Seniori din
  TIMISOARA,impreuna cu membrii asociatiei,dorim o programare de sarbatori la Castelul Regal,la MAJESTATEA SA,Regele MIHAI I al Romaniei,dorim sa-l colindam de sarbatori.Va multumim pentru amabilitate si intelegere. Cu stima.
  Presedintele Asociatiei, ing VLAD NICOLAE

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>