Castelul Sükösd Bethlen – Racos

castele castele din transilvania castelul bethlen obiective turistice judetul brasov

 

Castelul Sükösd Bethlen

Castelul Sükösd – Bethlen, ce se gaseste in Localitatea Racos, din pitorescul Tinut Secuiesc, este unul dintre numeroasele castele ale caror nume se leaga de cel al familiei Bethlen, fiind aflat in prezent in curs de renovare. Aceasta veche constructie se gaseste in Depresiunea Racosului, unde se poate ajunge urmand traseul drumului national DN 2A, ce leaga Brasovul de Sighisoara.

Album foto Castelul Sükösd – Bethlen

Harta zonala Castelul Sükösd – Bethlen din Racos

Descriere Castelul Sükösd – Bethlen

Castelul Sükösd – Bethlen a fost construit in anul 1625, cu scopul de a-i servi drept resedinta Contelui Sükösd, care primise domeniul pe care a fost ridicata cladirea de la Gabriel Bethlen, drept rasplata pentru serviciile militare oferite. Arhitectura cladirii a fost inspirata  din stilul Renasterii Transilvanene. Castelul a fost inconjurat de ziduri de aparare, prevazute cu un turn patrat si cu mai multe bastioane circulare. Bastioanele au fost plasate chiar in colturile castelului, fiind concepute in forma cilindrica si adapostind mai multe incaperi, pentru diverse scopuri: pentru locuit, saloane, depozite sau bucatarii. Un bastion mai special era cel sud-estic, intrucat acesta comunica cu cel de-al doilea nivel al cladirii, dispunand si de un salon in forma octogonala, cu muchiile in semicerc.

Intrarea in interiorul castelului se realiza printr-un culoar situat sub unul dintre turnurile aflate pe latura sudica a zidului de incinta. De asemenea, laturile de sud, est si vest ale castelului erau prevazute cu doua randuri de ziduri, de o grosime considerabila. Incaperile ce se gaseau in partea vestica a ansamblului erau dispuse pe doua nivele, fiind folosite in scopuri diferite: cele de la etaj erau folosite pentru depozitarea cerealelor sau a alimentelor, iar cele de  la parter erau folosite drept grajduri pentru animale.

La intrarea in castel se gaseste o veche inscriptie, ce dateaza din anul 1700, ce atesta faptul ca la acea vreme constructia apartinea contelui Stefan Bethlen. De asemenea, pe bolta unuia dintre saloanele castelului inca se mai afla blazonul familiei Bethlen, sculptat in piatra. Dupa anul 1873, castelul a intrat in proprietatea Contelui Samuel Teleki, iar in timpul revolutiei din anii 1848 – 1849, a fost ars in mare parte. Numeroase evenimente neplacute din perioada comunista, printre care se numara si transformarea cladirii in sediu al CAP au cauzat si mai mult castelului, contribuind la deteriorarea sa. In prezent, Castelul Sükösd – Bethlen se afla in perioada de restaurare, in urma careia se spera ca acest vechi castel isi va recapata infatisarea care l-a facut celebru.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>