Castelul Turnu Rosu – Boita

castele castele din transilvania obiective turistice judetul sibiu sibiu

 

Castelul Turnu Rosu

Judetul Sibiu gazduieste pe teritoriul acestuia o constructie cu un rol deosebit de important in perioada anilor 1400. Prima atestare documentara a Castelului Turnu Rosu a avut loc in anul 1452, intr-un document regal. Judecand dupa legenda, denumirea castelului provine de la culoarea pe care zidurile au primit-o dupa lupta cu turcii din 1493, acestea fiind vopsite cu sangele turcilor ce se retrageau spre Tara Romaneasca.

Album foto Castelul Turnu Rosu

Harta zonala Castelul Turnu Rosu – Boita

Descriere Castelul Turnu Rosu

Doua turnuri impresionante pazesc celebrul castel. Cel mai important este turnul-locuinta, realizat dupa un plan rectangular, cu latura de 14 metri, care se inalta pe patru niveluri si prezinta un numar de ferestre inguste. Al doilea turn a fost construit in secolul al XV lea, avand o forma hexagonala, cu laturi de 7 metri. Acest turn se leaga prin zidul care poate fi observat de un turn ce este cale de legatura cu localitatile SibiuRamnicu Valcea. In urma cu un secol, turnul a fost reconstruit in totalitate.

Potrivit istoriei, Turnu Rosu a avut o deosebita importanta pentru romani. Se crede ca intreaga constructie dateaza de peste un mileniu, insa, prima sa atestare a avut loc in anul 1453.

Chiar la poalele castelului, langa intrare, se afla un cimitir, in care, odata intrati nu aveti cum sa nu observati marea carte cioplita in piatra, pe care nu este scris absolut nimic. Insa, pe crucile din jur poate fi citit un mesaj impresionant: “In timpul Primului Razboi Mondial, romanii nostrii au aparat cu indarjire aceste locuri, in acest cimitir, intr-o singura groapa, erau aruncati de-a valma 20-30 de soldati ucisi, romani si nemti la un loc. Moartea stergea dusmania dintre ei si ii facea tovarasi pe vecie”.

Din anul 1917 pana in 2003, Castelul Turnu Rosu a fost camin de orfani, in care au fost adapostiti copii ai caror tati au decedat in scopul apararii tarii.

Insa, in anul 2003, copii au fost mutati in alte plasamente, iar cetatea a servit pe post de spital de boli nervoase. Pe sub pamant se afla o serie de tunele ce duc spre varful muntelui.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. nicolae
  2014-03-21
  11:13:54

  Din Castel se vede frumosul curs al OLTULUI,spre cetatea Talmaciului si Muntii....

   
 2. elena
  2014-03-21
  11:06:27

  Problema este ....cum a ajuns in posesia Spitalului de neuropsihiatrie din Sibiu!?
  Si.....Cand se vor putea investi bani in restaurare si in folosirea sa ca Monument Istoric!!!!!!???????

   
 3. elena
  2014-03-21
  11:02:14

  Un castel minunat cu o istorie de mare anvregura in jur cum ar fi :asa zisa "Porta Boa" pe vremea romanilor ,cu Castrul Roman"Caput Stenarum " aflat pe terenul local numit "In Rude",paralel cu Oltul.Aici se afla cea mai mare parte din Granita intre Tara Romaneasca si Transilvania.
  Locul a fost puternic marcat de primul Razboi Mondial si al II lea Razboi Mondial avand o asezare strategica fiind plasat intre Muntii Fagarasului si muntii Lotrului

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>