Castrul roman Buridava

cetati cetati din oltenia

 

Castrul Roman Buridava

Castrul Roman Buridava situat in zona Localitatii Stolniceni din judetul Valcea, este primul castru construit dupa terminarea primului razboi daco-roman, desfasurat in perioada anilor 102 – 103. Incepand cu anul 2004, situl arheologic a fost inclus pe lista monumentelor istorice ale judetului.

Album foto Castrul Roman Buridava

Harta zonala Castrul Roman Buridava

Descriere Castrul Roman Buridava

Castrul a fost ridicat pe locul unei tabere militare de corturi ce fusese instalata aici pe vremea razboiului. Intrucat razboaiele dintre daci si romani nu s-au incheiat in anul 103, luptele ramanand deschise, vreme de doi ani, pana in anul 105, a fost instalata aici Cohorta II Flavia Bessorum, o tabara a armatei romane. In regiunea castrului a fost descoperita in urma cercetarilor arheologice o necropola, in care s-au gasit de asemenea si alte obiecte de o importanta valoare istorica, precum un fost depozit imens in care erau pastrate cereale, diverse obiecte de uz caznic, podoabe sau vase lut. Se pare ca acest castru dispunea si de un sistem de bai termale, descoperite de catre arheologi in timpul anului 1950. De altfel, terma romana este singura componenta a castrului descoperita pana in prezent, de ani buni existand intentia de a reface zidurile fostului castru si de a integra acest obiectiv in circuitul turistic al judetului Valcea.

Desi din perioada stapanirii romane in Dacia ne-au ramas multe vestigii istorice, se pare ca aceste mosteniri nu prezinta o prioritate pentru poporul roman. Autoritatile in masura sa se ocupe de aceste probleme se pare ca manifesta mai degraba nepasare, decat interes, iar majoritatea castrelor antice ridicate in urma cu secole bune pe Valea Oltului sunt date uitarii, indreptandu-se incet, dar sigur, spre a fi ingropate la propriu, intre mormane de pamant si buruieni.

In afara castrului roman Buridava din Stolniceni exista si Cetatea Dacica Buridava, cunoscuta sub numele de Buridava Dacica – o fortificatie ridicata inaintea celei de la Stolniceni, situata la o distanta de aproximativ 15 kilometri distanta, in zona Statiunii Ocnele Mari. Pe langa Salina Ocnele Mari ce se gaseste aici, poate fi vizitata si Fantana Buridava, situata foarte aproape de vechea cetate dacica.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>