Catedrala Episcopala Sf. Alexandru – Alexandria

catedrala catedrale lacas de cult obiective turistice judetul teleorman

 

Catedrala Episcopala Sfantul Alexandru

La numai doi ani de la infiintarea Orasului Alexandria, atribuita domnitorului Alexandru Dimitrie Ghica, locuitorii asezarii au ridicat aici un mic lacas de cult, din lemn, al carui hram era sarbatorit la Sfantul Alexandru. Intrucat in scurt timp biserica a devenit neincapatoare s-a impus nevoia ridicarii unui alt lacas, mult mai mare, construindu-se astfel actuala Catedrala Sfantul Alexandru.

Album foto Catedrala Episcopala Sf. Alexandru

Harta zonala Catedrala Episcopala Sf. Alexandru – Alexandria

Descriere Catedrala Episcopala Sf. Alexandru

Construirea lacasului s-a realizat printr-un efort indelungat, incepand cu anul 1869, pana in anul 1898, in ultima luna a acelui an catedrala fiind sfintita de catre Mitropolitul Iosif Gheorghian. In prezent, aceasta este una dintre cele mai cunoscute atractii ale orasului, impresionand in special, prin arhitectura sa. Desi este o constructie masiva, aparent sobra din punct de vedere al detaliilor ornamentale, catedrala se remarca prin dimensiunile sale impunatoare. Aceasta masoara 42 de metri lungime, 26 metri latime si, cu tot cu turla, ajunge pana la 45 de metri inaltime. Intrarea in incinta lacasului se realizeaza printr-un frumos pridvor deschis, sustinut la exterior de patru coloane construite in stil corintian. Planul interior al constructiei se prezinta sub forma de cruce, fiind compus din altar, naos si pronaos, deasupra acestuia ridicandu-se doua turle in care sunt pozitionate clopotele si ceasurile catedralei. Frescele interioare de inspiratie bizantina, realizate in ulei, reprezinta opera a trei mari pictori ai vremii, Stefan Luchian, Constantin Artachino si Constantin Pascali.

Desi lacasul a trecut prin cateva evenimente care i-au marcat destinul, precum cutremurele din anii 1940 si 1977, acesta a fost ulterior reparat, recapatandu-si aspectul sau incantator. De la serbarea a 160 de ani de la infiintarea Orasului Alexandria, in anul 1994, catedrala are onoarea de a juca rolul de necropola domneasca, aici fiind pastrat monumentul funerar al domnitorului Alexandru Dimitri Ghica. De asemenea, doi ani mai tarziu, dupa infiintarea Episcopiei Alexandriei si Teleormanului, lacasul a devenit Catedrala Episcopala, condusa de Parintele Episcop Galaction Stanga. Tezaurul catedralei consta in cateva exemplare de carti rare, foarte vechi, cea mai veche dintre acestea fiind o Evanghelie tiparita la Sibiu in anul 1806.

Printre obiectivele turistice ce pot fi vizitate in acest oras, se mai numara de asemenea si Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Izvorul Tamaduirii sau Muzeul de Istorie.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>