Catedrala Incoronarii – Alba Iulia

alba iulia biserici catedrala catedrale lacas de cult obiective turistice judetul alba

 

Catedrala Incoronarii

Catedrala Incoronarii din Alba Iulia, cunoscuta si sub numele de Catedrala Reintregirii se numara printre cele mai mari lacasuri sfinte din intreaga regiune a Transilvaniei. Aceasta este in prezent sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia, fiind inscrisa de asemenea si pe Lista Monumentelor Istorice din Romania.

Album foto Catedrala Incoronarii


Harta zonala Catedrala Incoronarii – Alba Iulia

Descriere Catedrala Incoronarii

Catedrala Incoronarii din Alba Iulia a ramas in constiinta romanilor ca fiind primul lacas de cult ortodox de dimensiuni impresionante ridicat dupa unificarea provinciilor romanesti din 1918. Alegerea locului ridicarii catedralei, care se pare ca ii apartine marelui istoric Nicolae Iorga, este si ea sugestiva, intrucat la Alba Iulia a avut loc aceasta Mare Unire. Tot aici au fost incoronati si Regele Ferdinand I si Regina Maria, doua mari personalitati ale Romaniei Mari. De altfel, busturile acestora sunt pastrate si in prezent la intrarea in catedrala, amintind de semnificatia pe care a avut-o in istorie acest lacas.

Lucrarile de constructie ale imensei catedrale din Alba Iulia au fost incepute in anul 1921 si au durat un an si jumatate. Acestea au fost sprijinite in primul rand de catre Casa Regala a Romaniei, planul arhitectural propriu zis fiind elaborat de catre arhitectul Victor Stefanescu, care a participat si la amenajarea Parcului Carol I din Bucuresti si la lucrarile de ridicare a Arcului de Triumf din Bucuresti. Lacasul a fost sfintit imediat dupa finalizarea lucrarilor, in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, zi in care se cinsteste de asemenea si memoria lui Mihai Viteazul, o alta importanta personalitate din istoria romanilor.

Aspectul catedralei urmeaza stilul bizantin, intrarea in biserica realizandu-se printr-un pridvor imens, deschis cu arcade mari, sprijinite pe patru coloane. Catedrala este dominata de inaltimea turnului clopotnita, ce are o inaltime de aproximativ 58 metri. Intreaga suprafata pe care se intinde ansamblul masoara aproximativ 760 metri, atragand atentia trecatorilor prin dimensiunile sale imense. Specialistii considera ca arhitectura catedralei a fost inspirata de vechea Biserica Domneasca din Targoviste, care la randul ei a servit drept loc in care erau incoronatii marii voievozi valahi. Pictura interioara a Catedralei Incoronarii, realizata in tehnica fresca, ii apartine unui pictor celebru: Costin Petrescu, cel ce a pictat intre anii 1933 – 1939 si Ateneul Roman. Iconostasul, stranele si restul mobilierului interior sunt realizate din lemn, decorate cu motive de inspiratie brancoveneasca.

Catedrala Incoronarii din Alba Iulia reprezinta un adevarat simbol al poporului nostru si al idealului de unitate nationala, fiind de asemenea si un cunoscut loc de perelinaj, intrucat in fiecare an, de Ziua Nationala a Romaniei, se aduna aici un numar impresionant de credinciosi ce participa la Sfanta Liturgie, slujba oficiata de mai multi arhierei, preoti si diaconi.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>