Catedrala Ortodoxa Romana – Targu Mures

biserici lacas de cult obiective turistice judetul gorj targu mures

 

Catedrala Ortodoxa Romana

Catedrala Ortodoxa Inaltarea Domnului din Targu Mures a fost construita in centrul orasului, aflandu-se pe locul unei celebre fantani cantatoare, in Piata Trandafirilor. Acesta este cel mai mare lacas de cult din aceasta zona, care a fost ridicat intre anii 1925 si 1934, avand hramul Inaltarea Domnului.

Album foto Catedrala Ortodoxa Romana

Harta zonala Catedrala Ortodoxa Romana – Targu Mures

Descriere Catedrala Ortodoxa Romana

In data de 10 mai 1925 s-a pus piatra de temelie a catedralei in prezenta ministrului Cultelor, Alexandru Lapedatu, a episcopului Nicolae Ivan si a lui Octavian Goga, ministru in acea perioada.

Cel care a realizat planurile proiectului a fost arhitectul Victor Vlad. Constructia lacasului de cult a fost realizata in anul 1934 de catre Traian Bobletec, iar pictorul care a imbogatit deosebita constructie a fost Virgil Simionescu din Lugoj.

Odata intrati in catedrala se observa imaginile sfintilor Mitropoliti ai Transilvaniei din secolul al XVII lea, acestea fiind incadrate de cele 12 medalioane cu imagini ale celor mai semnificative biserici din Transilvania.

Caracterul deosebit este dat si de decoratiile aflate pe cupola centrala si altar. Cupola este ornata cu un vitraliu care il infatiseaza pe Hristos binecuvantand, iar altarul prezinta un mozaic inalt de 12 metri, care o contureaza pe Maica Domnului alaturi de prunc. Finalizarea picturilor din interiorul lacasului a avut loc intre anii 1970 si 1986, din cauza lipsei de fonduri.

Datorita perioadei indelungate de timp pe care s-a extins constructia, mai multi arhitecti, ingineri si pictori au contribuit la realizarea proiectului. Acest proiect a fost gandit cu mult timp inainte, in anul 1907 Stefan Rusu a  facut un apel pentru strangerea de fonduri necesare realizarii constructiei.

Catedrala are o forma de cruce greaca, avand bratele egale. Stilul de decoratiuni a fost realizat conform principiilor din picturile bizantine. In anul 1934, Orasul Targu Mures si-a castigat simbolul ecleziastic ortodox.

Credinciosilor care au drum prin Orasul Targu Mures le este recomandata cu drag vizitarea acestul deosebit lacas de cult, dar nu numai. Turistii au ocazia sa mai viziteze si alte obiective turistice, precum Cetatea Medievala, Palatul Toldalagi sau Palatul Prefecturii.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Roxana
    2010-12-29
    07:56:25

    Mi-a placut mult de tot in Targu Mures...ramane unul din orasele mele de suflet...

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>