Catedrala Sfantul Iosif – Bucuresti

biserici bucuresti lacas de cult

 

Catedrala Sfantul Iosif

Catedrala Sfantul Iosif este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, si totodata catedrala mitropolitana a Bisericii Romano-Catolice din Romania (cu exceptia Arhiepiscopiei de Alba Iulia, subordonata direct Sfantului Scaun). Catedrala fost construita intre anii 1873-1884 dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena. Stilul constructiei apartine istorismului si imprumuta mai ales caracteristici ale stilului romanic, cu unele elemente gotice. Cladirea are 40m lungime si 22m latime.

Album foto Catedrala Sfantul Iosif

Harta zonala Catedrala Sfantul Iosif – Bucuresti

Descriere Catedrala Sfantul Iosif

Catedrala Sfantul Iosif este cea mai cunoscuta biserica romano-catolica din Bucuresti, fiind in acelasi timp un monument de arhitectura. Ea este cunoscuta si ca lacas de cultura – pe parcursul anilor, in aceasta Catedrala avand loc concerte renumite de muzica pentru orga, cu orchestre, coruri si artisti celebri. Hramul Catedralei a fost ales in cinstea Sfantului Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare Maria, sarbatoarea hramului se celebreaza la 19 martie. Ctitorul ei este Episcopul Ignatius Paoli, din Congregatia Calugarilor Pasionisti, primul Arhiepiscop al Arhidiecezei de Bucuresti. Banii pentru construirea Catedralei au provenit de la credinciosii din Bucuresti, de la diverse personalitati instarite, dar si de la binefacatori din strainatate, cunoscuti sau prieteni ai Episcopului Paoli.
Lucrarile au fost conduse de catre calugarul pasionist olandez Alfons Zegers, arhitect prin formatie. El fusese chemat la Bucuresti de la manastirea pasionistilor din Dublin (Irlanda), de catre Episcopul Paoli. Incepand cu anul 1880, lucrarile in regie proprie au fost conduse de priceputul arhitect Carol Berisch. Piatra folosita la constructie a fost adusa din carierele de la Rusciuc (Bulgaria), iar caramizile au fost achizitionate din Bucuresti si localitatile invecinate. Lucrarile de constructie au inceput in zona absidei altarului, cu ample amenajari pentru consolidarea terenului si ridicarea nivelului acestuia. Lipsa de fonduri si izbucnirea Razboiului de Independenta din 1877 au facut ca lucrarile sa inainteze foarte greu, in etape, pana in anul 1883. In toamna tarzie a acestui an constructia a fost incheiata. In ziua de vineri, 15 februarie 1885, a fost celebrata Sfanta Liturghie Pontificala de catre Arhiepiscopul Ignatiu Paoli pentru consacrarea si inaugurarea Catedralei Sfantul Iosif. Arhiepiscopul era inconjurat de toti preotii sai, de seminaristii care studiau la seminarul din Cioplea si de reprezentantii autoritatilor civile: delegatul Consiliului de Ministri, ministrul Afacerilor Externe, presedintele Senatului, Prefectul politiei, primarul Capitalei, intregul Corp diplomatic din Bucuresti. La ridicarea palatului de resedinta al Arhiepiscopului, in 1925, s-a construit un turn in care au fost montate cele sase clopote ale Catedralei. Altarul principal al Catedralei a fost executat la Roma, din marmura alba de Carrara, dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt, si apoi montat la Bucuresti de specialistul Niccolo Orassi.
Tamplaria tavanului aparent a fost executata la Brasov. Firma Mayer din München a executat vitraliile originale, distruse la bombardamentele din 4 aprilie 1944, cele opt tablouri mari dintre ferestrele absidei cu scene din viata Sfantului Iosif si a Sfintei Familii, cele sapte medalioane de pe peretii navei centrale, mozaicul „Maica Domnului” si cei doi ingeri de deasupra portalului exterior al Catedralei, ca si sculpturile din lemn ale amvonului si ale bancii pentru Sfanta Impartasanie. Pictura decorativa a navei centrale a Catedralei a fost executata de catre Georg Roder din München, iar pictorul Fr. Elsner a executat pictura decorativa din capela baptisteriului si din navele laterale ale Catedralei. Imbracarea in stucatura a colonadelor, stalpilor si a peretilor este opera atelierului italian al fratilor Aterio. Vitraliile actuale sunt concepute si executate de cuplul Natalia si Ion Brodeala in 1980. Rozeta mare de deasupra orgii, vitraliul corului si cel al baptisteriului sunt executate in anul 1985 de artistul Dorin Danila. Policandrele deasupra altarului principal si sfesnicul pentru lumanarea pascala au fost cumparate de la Paris. Orga Catedralei este una dintre cele mai bune orgi de concert din Romania. Ea este actionata de un sistem electropneumatic, are 3 claviaturi, 3.375 de fluiere, 54 registre principale si 36 registre auxiliare, cu posibilitatile ample de combinatii necesare practicii concertante. Orga a fost construita si montata de firma L. Wegenstein din Timisoara in anul 1930, inlocuind orga montata in 1892 de firma Merklin din Paris. Intre octombrie 2009 si aprilie 2010 a fost restaurata de catre constructorul de orgi elvetian Ferdinand Stemmer de la atelierul de orgi din Harman (jud. Brasov). Catedrala Sfantul Iosif a suferit avarii insemnate in urma cutremurelor de pamant din anii 1929, 1940, 1977, 1986 si 1990, precum si din cauza bombardamentelor americane din 4 aprilie 1944 si a celor germane din 24-25 august 1944. Mai ales cutremurul din 4 martie 1977 a distrus multe din dotarile interioare si exterioare ale Catedralei. Dupa fiecare cutremur, Catedrala a fost reparata si consolidata, dar numai pe portiuni. De abia in anul 1991 au fost initiate lucrari ample de consolidare dupa un plan conceput de ing. prof. Alexandru Cismigiu. Aceste lucrari au fost executate dupa un plan gandit unitar pentru intregul edificiu al Catedralei.
In anul 1986 au fost terminate lucrarile de pictura din Catedrala, incepute de pictorul Toma Lasconi si finalizate de echipa condusa de Petru Ciobanica. Catedrala este consolidata, dar mai necesita reparatii, atat in interior cat si in exterior. In urma cutremurului din 1990 au aparut pe alocuri fisuri in pereti, bolti si mai ales in deambulatoriul din spatele altarului. Deoarece ploua in interior, sunt in curs lucrari de inlocuire a acoperisului. Parohia teritoriala a Catedralei Sfantul Iosif, cu perimetrul separat de cel al parohiei Baratia, a fost infiintata in anul 1900. Din registrele matricole ale parohiei rezulta ca primul botez s-a celebrat in 4 februarie 1884, iar prima casatorie in 3 mai 1884, pe cand inca nu erau complet terminate lucrarile de constructie si de amenajare a cladirii Catedralei. La data de 8 mai 1999, in cadrul vizitei sale in Romania, Papa Ioan Paul al II-lea a concelebrat in Catedrala Sfantul Iosif Sfanta Liturghie dupa ritul oriental impreuna cu intreaga ierarhie a Bisericii Greco-Catolice din Romania. La sosire, papa a intrat mai intai in capela de botez, unde l-a salutat pe cardinalul Alexandru Todea, in aceeasi capela in care episcopul Iosif Schubert l-a consacrat in noaptea de 19 noiembrie 1950 pe preotul de atunci, Alexandru Todea, in clandestinitate ca episcop.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>