Catedrala Sfantul Iosif – Sighisoara

catedrala catedrale lacas de cult manastiri obiective turistice judetul mures

 

Catedrala Sfantul Iosif

Alaturi de Biserica Leprosilor, Catedrala Evanghelica si Biserica din Deal, Caterala romano-catolica Sfantul Iosif din Sighisoara reprezinta una din cele mai vizitate cetati de pe teritoriul tarii noastre. Catedrala a fost construita in anul 1894, avand o istorie de peste un secol, fiind asezata pe locul in care a existat o veche biserica, in perioada Evului Mediu.

Album foto Catedrala Sfantul Iosif

Harta zonala Catedrala Sfantul Iosif – Sighisoara

Descriere Catedrala Sfantul Iosif

Stilul in care a fost construita catedrala este cel neo-clasic, ideile precum rozetele romane, turnul de clopote si tencuielile exterioare, care prezinta decoruri realizate in relief sub forma unor dreptunghiuri, fiind preluate din partea nordica a Italiei.

Demolarea in anul 1894 a manastirii maicilor franciscane care se afla pe acest teritoriu a determinat inceperea constructiei acestei catedrale, a carui proiect, cat si proiectul pentru casa parohiala a fost realizat de fratii arhitecti Letz, originari din Sighisoara.

In urma incendiului produs in anul 1983, biserica a trecut printr-un proces de reparatii interioare. In anul 1908 a fost cumparata orga bisericii de la o biserica saseasca din vecinatate. Aceasta a fost realizata de Karl Einschenk in anul 1908.

Pe locul unde a fost ridicata biserica s-a aflat o veche biserica, ce data inca din Evul Mediu si apartinea surorilor dominicane, urmand ca in anul 1723 sa intre in proprietatea fratilor franciscani. In data de 4 octombrie 1896 a avut loc sfintirea lacasului, sub episcopul Transilvaniei, Franz Lonhart.

In anul 1983, in urma incendiului care a afectat catedrala, nava si acoperisul lacasului au trebuit refacute. Aceasta renovare a fost facuta cu materiale moderne, iar din vechea biserica au ramas doar cele doua altare, cristelnita si cadrele tablourilor.

Catedrala romano catolica Sfantul Iosif din Sighisoara a mai trecut printr-o perioada de restaurari, intre anii 2005 si 2007, ajutoarele financiare provenind din interior, dar si de pe plan extern. Printre cei care au contribuit se numara Arhiepiscopia Paderborn si fundatia “Kirche in Not”.

In orasul Sighisoara, turistii mai pot accesa celebrul Turn cu Ceas, care atinge inaltimea de 64 de metri sau Cetatea Sighisoara. De asemenea, cei care se afla in oras pe perioada verii au ocazia sa participe la unul dintre cele mai cunoscute festivaluri din Romania, Festivalul Medieval Sighisoara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>