Centrul Vechi – Botosani

biserica biserici casa centru muzeu obiective turistice judetul botosani

 

Centrul Vechi - Botosani

Centrul Vechi al municipiului Botosani este prezentat prin cladiri, cu o vechime de peste 100 de ani, ce imbina perfect istoria cu modernismul si este situat in jurul Pietii 1 Decembrie 1918, in partea de sud- vest a judetului Botosani, pe interfluviul dintre raurile Sitna si Dresleuca, apoi coboara intre dealurile Crivat, Agafton si Baisa, la aproximativ 40 km de orasul Suceava.

Album foto Centrul Vechi – Botosani

Harta zonala Centrul Vechi – Botosani

Descriere Centrul Vechi – Botosani

Municipiul Botosani s-a intemeiat in perioada Evului mediu romanesc, in ultimile decenii ale secolului al XIV-lea si inceputul Secolului al XV-lea, pe locul unei alte localitati.

Centrul Vechi este singurul ansamblu architectural din judetele Moldovei, ridicat la sfarsitul secolului al XVII-lea, dupa modelul celor din Leipzig, pe o structura de beciuri boltite, pe doua nivele, executate din piatra, ce dateaza din perioada medieval, avand ca scop spatiu de depozitare a marfurilor si refugierea populatiei pe timp de razboi.

Municipiul Botosani este singurul oras care a pastrat Centrul istoric nealterat, cu un sit arheologic unic, ce ilustreaza realitatea de la granitele epocii moderne cu epoca contemporana, adapostind peste 60 de cladiri inregistrate pe Lista Monumentelor istorice ale judetului Botosani.

In data de 3 iunie 1887, Centrul Vechi al municipiului Botosani a fost devastat in urma unui incediu puternic ce a afectata Strada Mare, aceasta fiind principala artera comerciala, unde au ars foarte multe pravalii armenesti, evreiesti si romanesti, locuinte si magazinele de lux ale perioadei.

Dupa incediu, cladirile au fost consolidate din zid, caramida si piatra, acestea existand si in prezent, cu ajutorul comunitatii evreiesti ce Numara peste 10.000 de membri.

Cladirile sunt asezate in forma literei L, fatadele cu vedere la strada au forme arhitecturale diverse, in stil apusean, prelucrate in forme traditionale, iar curtile interioare sunt specific caselor de targoveti, cu galerii din stalpi de lemn si balcoane din fier forjat.

Centrul Vechi al municipiului Botosani este strans legat de viata marelui poet Mihai Eminescu, acolo existand si in prezent Biserica Uspenia, lacas unde a fost botezat si cladirea pe locul careia s-a aflat casa familiei Eminovici, in prezent Primaria municipiului Botosani.

Printre atractiile turistice aflate in Centrul Vechi al municipiului Botosani sunt enumerate:

Grupul statuar Compania de mitraliere Maior Ignat in Atac, lucrare realizata de sculptorul Horia Miclescu, dezvelit in vara anului 1929, ilustrand pe maiorul Grigore Ignat care a fost rapus de gloantele inamice ale fortelor central, in anul 1917, impreuna cu regimentele pe care le avea in subordine, in batalia de la Razoare.

Casa Ciomac Cantemir situata pe strada Victoriei nr. 15 si a apartinut unui targovet armean,ce cuprinde 4 incaperi, un beci si un pridvor cu mobile de epoca si cateva obiecte care au apartinut lui Stefan Luchian.

Casa Silion a fost construita in secolul al XIX-lea si a apartinut familiei Silion pana in anul 1948, folosita drept manej pentru cai, apoi si-a desfasurat activitatea Ministerul de Interne-Inspectoratul rational si intreprindere de transport auto.

Casa Jean Goilav construita in secolul XVIII, in stilul architectural eclectic clasicizant este situata pe strada Mihail Kogalniceanu nr 16 si in prezent gazduieste sediul Politiei Locale.

Casa Bolfosu este cea mai veche casa boiereasca din oras, construita in stilul architectural popular taranesc, construita intre anii 1790 si 1810 si este situate pe Str. Ion Pillat nr 5, langa Biserica Sfantul Gheorghe.

Casa Ventura a fost construita intre anii 1845 si 1850 in stil neoclasic, cu decoratiuni arhitectonice interioare baroce de valoare, a fost internat scolar de fete, a adapostit Filarmonica botosaneana si Scoala Populara de Arte si este situata pe Bulevardul Mihai Eminescu nr 50.

Casa Vasescu a fost construita intre anii 1880 si 1891 in stil neoclasic, a gazduit Internatul liceului de fete Carmen Sylva, iar in prezent se afla Directia pentru Cultura si Patrimoniu National.

Casa Sofian este un monument istoric, construita in secolul al XIX-lea in stil neoclasic, de Neculai Sofin, fost primar al orasului in anul 1891 si este situata pe strada I.C.Bratianu, nr. 59.

Casa Buicliu este un monument istoric, construita in secolul al XIX-lea, a dost casa unei familii de armeni, in prezent gazduieste sediul Directiei Judetene de Drumuri Poduri si este situate pe strada Victoriei nr 16.

Casa Sofian-Arapu a fost construita la mijlocul secolul al XIX-lea in stilul eclectic, de Neculai Sofin, fost primar al orasului in anul 1891 si este situata in parcul Spitalului Judetean Mavromati, pe strada Marchian nr 11.

Casa Sommer a fost construita la mijlocul secolul al XIX-lea in stilul eclectic, de catre negustorul evreu Hirsch Sommer, ce a adapostit o sala de teatru in care au dat spectacole trupe cunoscute ale timpului, precum fratii Vladicescu si Matei Millo, Costache Nottara, precum si trupa de actori condusa de Mihail Pascaly din care facea parte si marele poet Mihai Eminescu in calitate de sufleur si este situate pe strada 1 Decembrie 1918.

Biseica armeana Sfanta Treime, construita in secolul XVI in stil architectural neobizantin si este situata pe strada Armeana nr. 17.

Biserica armeano-gregoriana Adormirea Maicii Domnului, construita in secolul al XVIII-lea si este situata pe strada Armeana nr. 5.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de lemn din Ipotesti, Muzeul etnografic din Ipotesti, Lacul din Padurea de la Baisa, Muzeul Judetean Botosani, Teatrul Mihai Eminescu, Monumentul Rascoalei din 1907 din Flamanzi, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Manastirea Cosula, Casa Memoriala George Enescu, Manastirea Agafton, Parcul Mihai Eminescu, Muzeul de etnografie, Manastirea Vorona, Galeriile de Arta Plastica Stefan Luchian, Manastirea Popauti, Biserica Lipoveneasca din Botosani si Manastirea Sihastria Voronei din Vorona.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>