Cetatea Aiudului

cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul alba

 

Cetatea Aiudului

Cetatea Aiudului este cunoscuta in toata regiunea Transilvaniei drept una dintre cele mai vechi cetati urbane, fiind situata chiar in inima Orasului Aiud, unde dainuie de secole bune. Localizata la o distanta aproximativ egala de doua cunoscute orase ale regiunii, Alba Iulia si Turda, cetatea atrage atentia turistilor ce viziteaza aceste pitoresti meleaguri, dornici sa descopere frumusetea unui incantator complex de arhitectura medievala.

Album foto Cetatea Aiudului

Harta zonala Cetatea Aiudului – Transilvania

Descriere Cetatea Aiudului

Inceputurile Cetatii Aiudului sunt situate in timp undeva prin secolul al XIV-lea, cand se gasea aici una dintre numeroasele biserici fortificate de pe meleagurile transilvanene. Ridicarea cetatii propriu zise are loc in perioada secolelor XVI – XVII, cand a fost structurat planul arhitectural al actualei constructii si au fost extinse zidurile ce inconjurau lacasul de cult aflat aici initial. In urma cercetarilor arheologice, se pare ca pe actualul amplasament al cetatii a existat o veche asezare daco-romana ce data inca din secolul al III-lea.

Complexul medieval se desfasoara pe o suprafata ce masoara aproximativ 3.500 meti patrati, constructiile de aici fiind ridicate din piatra, iar zidurile lor masurand o grosime de peste un metru. In vremurile sale de glorie, cetatea era aparata de noua turnuri: Turnul Macelarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Blanarilor, Turnul Dogarilor, Turnul Olarilor, Turnul Kalendas, Turnul LacatusilorFierarilor si Turnul Portii. Zidurile masive de piatra adapostesc un monument istoric incantator, reprezentativ pentru stilul arhitectural gotic tarziu. Biserica Reformata Calvina a fost construita in a doua jumatate a secolului al XV-lea, langa ea, fiind ridicata peste cateva secole, mai exact in secolul al XIX-lea, Biserica Evanghelica Luterana, pe locul in care se pare a exista o capela ce data din perioada anilor 1330 – 1334. In zona nordica a cetatii se gaseste si Palatul Voievodal, aflat o buna perioada de timp sub posesia principelui Gabriel Bethlen. Aceasta constructie gazduieste in prezent Muzeul de Istorie al Aiudului.

Martora a evenimentelor petrecute de-a lungul vremii in aceasta zona a Transilvaniei, Cetatea Aiudului are o valoare istorica incontestabila, fiind clasata drept una dintre cele mai frumoase 10 cetati medievale din spatiul romanesc.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Aluculesei Brindusa
    2012-12-15
    18:44:02

    Am locuit un an in Aiud un an acum mai bine de 20 de ani.Aiud este un mic oras inconjurat de dealuri pline cu livezi,este un oras cu multa istorie,cladiri vechi si oameni minunati.In acest oras m-am simtit acasa,daca as mai cauta vreodata linistea sufleteasca Aiudul ar fi pentru mine acasa!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>