Cetatea Alba

bugeac cetati cetati din basarabia stefan cel mare ucraina

 

Cetatea Alba

Cetatea Alba face parte din lantul fortificatiilor si cetatilor medievale construite in Evul Mediu pe suprafata teritoriului pe care se intindea in trecut voievodatul Moldovei, printre care se mai numara si Cetatea Hotin, Cetatea Soroca, Orheiul Vechi sau Tighina. Amplasata strategic, la gura de varsare a Nistrului in Marea Neagra, cetatea a fost atestata de catre arheologi inca din antichitate, fiind in prezent situata in regiunea Odessa, pe teritoriul Ucrainei. Acest teritoriu, denumit in trecut Bugeac, a facut parte din vechiul regat dacic a lui Burebista, ulterior parte a Moldovei si a Romaniei.

Album foto Cetatea Alba

Harta zonala Cetatea Alba – Moldova

Descriere Cetatea Alba

Aceasta cetate a fost mentionata initial in izvoarele istorice sub numele de Tyras ca o asezare ridicata de greci, cucerita mai apoi de catre dacii condusi de Burebista. Dupa ce regatul dacic a fost cucerit, intre secolele I-IV, cetatea s-a aflat sub stapanire romana, fiind mentionata in majoritatea surselor medievale. Aceasta este, conform datelor istorice, cea mai veche cetate a Moldovei, fiind denumita ulterior Cetatea Alba, nume sugerat de culoarea pietrei din care a fost construita, sau posibil de numele Raului Alb, cum era numit in urma cu mult timp Nistrul. S-au gasit in acest spatiu inscriptii latine si grecesti si ruine de arhitectura antica, iar in urma cercetarilor s-a constatat ca edificiul ridicat in trecut aici avea un zid lung de aproximativ 2 km lungime, dotat cu 26 de tunuri si inconjurat de un sant de aparare imens, ce masura o adancime de 25 de metri.

Cetatea Alba si-a dobandit in timp importanta, in special in timpul domniilor lui Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare. Incepand cu sfarsitul secolului al XIV-lea, din anul 1392, aceasta a jucat rolul unei fortarete de aparare impotriva turcilor. Alaturi de Cetatea Chilia situata la bratele de varsare ale Dunarii in Marea Neagra, Cetatea Alba era considerata o poarta de aparare a crestinatatii si a intregului tinut al Moldovei. De asemenea, domnitorii moldoveni au reusit datorita pozitiei geografice favorabile sa includa Tara Moldovei in activitatile comerciale internationale.

Cea mai mare importanta a avut-o aceasta cetate in timpul domniei lui Stefan cel Mare, in perioada in care pericolul invaziilor otomane crestea, ducandu-se aici unele dintre cele mai grele batalii. Locuiau pe acele vremuri in asezarea care se intindea in apropierea fortificatiei peste 20.000 de oameni, pe langa moldoveni stabilindu-se aici si negustori straini din zonele de peste Marea Neagra.

In timpul domniei lui Stefan cel Mare a fost perfectionat sistemul de aparare al cetatii si a fost ridicata o poarta  mare si un al treilea zid de aparare ce inconjura edificiul. Cetatea Alba era cea mai mare si mai bine fortificata dintre toate constructiile de acest tip, insa desi a rezistat eroic multa vreme, dupa numeroasele batalii duse in acest spatiu, cetatea a fost in cele din urma cucerita in data de 5 august 1484, dupa un puternic asediu al lui Baiazid al II-lea.

In urma acestei infrangeri si a celor care au urmat, Cetatea Alba si-a pierdut in timp stralucirea si importanta, insa ruinele prezente si in zilele noastre la malul Nistrului amintesc de atmosfera medievala, de trecutul stralucit si de istoria acestei marete constructii.


 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. Tiberio Saraiva
    2011-01-06
    19:30:07

    Desigur ca monumentele si nu numai dau cum au dat si in trecut valoare tarii noastre,avem atitea frumuseti,ca merita sa fie vizitate si admirate ,acestea ce reprezinta oglinda unei civilizatii anterioare.In toata tara ai ce vizita,caci in fiecare zona a tarii exista ceva specific locului imbinat cu arhitectura timpului respectiv.Se poate face turism i Romãnia,caci ea prin cultura predecesorilor nostrii are ce arata Europei

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>