Cetatea Balvanyos

cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul covasna

 

Cetatea Balvanyos

La altitudinea de 1029 metri, langa una din cele mai cunoscute statiuni balneo-climaterice din intreaga regiune a Tinutului Secuiesc, Statiunea Baile Balvanyos, se remarca un drum marcat cu punct galben, drum care conduce spre Cetatea Balvanyos, o veche cetate care gazduia in trecut templele paganilor.

Album foto Cetatea Balvanyos

Harta zonala Cetatea Balvanyos – Targu Secuiesc

Descriere Cetatea Balvanyos

De-a lungul timpului au aparut numeroase legende care fac referire la aceasta zona. Nu se stie exact in ce perioada a fost construita. Se crede ca a fost realizata intre secolele XII-XIII, insa, potrivit unor izvoare aceasta a fost de fapt ridicata in secolul al XI lea.

In urma sapaturilor si a cercetarilor arheologice intense au fost scoase la suprafata diverse obiecte realizate din fier si din ceramica ce dateaza inca din perioada medievala. Turnul care strajuieste in mijlocul cetatii este cel cu vechimea cea mai mare, cu acesta incepand intreaga constructie. Acestuia i-a urmat ridicarea zidurilor interioare si a celor exterioare ale cetatii. Potrivit structurii, Cetatea Balvanyos a fost incadrata in categoria cetatilor cu turn interior si cu pereti de baza neregulata.

Primul act care metioneaza despre constructia cetatii este scrisoarea regelui Sigismund, din anul 1402, in care se afirma ridicare constructiei in secolul al XI lea, in timpul domniei Sfantului Stefan. Potrivit scrisorii, peretele interior ar fi fost construit pe perioada domniei lui Bela IV, mai exact in anul 1235 si peretele exterior pe o perioada de 18 ani, intre 1272 si 1290, perioada in care puterea era detinuta de Ladislau IV. La acel timp se credea ca cetatea a fost un dar catre familia Apor de la rege, fiind deja proprietate a acesteia.

Au fost gasite materiale din ceramica, cu o bogata istorie, dinaintea secolului al XVIII lea. Aceste dovezi au determinat banuielile cunoscatorilor, cum ca la acea perioada cetatea era nelocuita.
Cetatea a reprezentat un important punct de reper in acest loc, fapt care a determinat intensa protejare a acesteia, prin podul suspendat care era o cale de legatura intre cele doua cetati, cetatea superioara si cea inferioara. Podul avea o circumferinta de 240 de metri, cu peretii cu grosimea de aproximativ 2 metri si inaltimea de 4 metri. Caracterul constructiei a impiedicat ridicarea altor cladiri in jur, insa, acest lucru nu a impiedicat construirea lor in aceeasi zona, in special pe varful stancii de aici.

Cetatea superioara era impresionanta, prin circumferinta peretilor, de 160 de metri. In prezent, din mareata cetate au ramas ruinele, partea sudica fiind total diferita fata de ceea ce era odata, maretia trecand odata cu scurgerea anilor.

Cele patru etaje pe care era ridicata Cetatea Balvanyos erau acoperite cu materiale variate, ultimul etaj, care se crede ca era cel mai nou fiind cu 60 de cm mai subtire. Nu au fost gasite portile de intrare, cercetatorii afirmand ca este posibil ca acestea sa fi fost situate intr-o zona care s-a surpat.

Legendele care fac referire la Cetatea Balvanyos spun ca aceasta a fost construita de uriasi si de zane, insa exista si o legenda in care se gasesc si elemente reale din istoria cetatii, legenda scrisa de scriitorul Jokai Mor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>