Cetatea Bologa

cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul cluj

 

Cetatea Bologa

In Satul Bologa, Comuna Poieni, din judetul Cluj, se afla ruinele Cetatii Bologa, care strajuiesc intrarea in Muntii Apuseni de secole. Atestata documentar pentru prima data in anul 1319, sub denumirea de Sebuswar, cetatea a fost ridicata in timpul razboiului civil dintre Carol Robert de Anjou si nobilimea rebela din Transilvania (1315 – 1324). De-a lungul vremii cetatea a mai fost mentionata si sub alte denumiri: Sepuswar, Sebeswar, Castrum regis Sebes, Castrum regis Hunyad, Sebes Varallya.

Album foto Cetatea Bologa

Harta zonala Cetatea Bologa – Cluj

Descriere Cetatea Bologa

Fiind asezata intr-un punct strategic, pe drumul ce ducea la Oradea, in secolul XVII-lea, dupa cucerirea Oradiei de catre turci, garnizoana de aici impiedica patrunderea cetelor turcesti prin Defileul Crisului Repede si actiunea de colectare a taxelor. Din acest motiv, Sultanul Otoman, a dat ordin sa fie distrusa, actiunea nefiind dusa la indeplinire, principele Mihail Apafi, reusind sa retraga acest ordin, printr-o donatie la Inalta Poarta.

Cetatea a fost, insa, distrusa prin explozie in timpul razboiului de eliberare condus de Francisc Rackoczi al II-lea, de catre lobonti, sustinatorii partidei pro-imperiale, ramanand in picioare turnul si o mare parte din ziduri, care se mai vad si astazi. Cetatea a fost folosita fara intrerupere pana in secolul al XVIII-lea, suferind numeroase transformari si adaugiri, folosind si ca loc de refugiu in vremuri de restriste.

Primul dintre castelani si unul dintre cei mai importanti, pe care documentele vremii ii mai pastreaza mentionati, a fost in primele decenii ale secolului al XIV-lea, Desideriu Elefanti, originar din comitatul Nitra. Dupa semnarea tratatului de alianta de la Brasov, in anul 1399, cetatea, impreuna cu Castelul Bran, au fost acordate de Sigismund de Luxemburg, lui Mircea cel Batran, in semn de recunostinta pentru implicarea lui in lupta anti-otomana, desi nu exista dovezi ca acesta ar fi vizitat vreodata cetatea. Din 1433, cetatea revine in posesia familiei Banffy, pana dupa incheierea celui de-al II-lea Razboi Mondial.

In 1910, dupa evaluarea generala a situatiei cetatii, Kos Karoly, a coordonat lucrari de restaurare a donjonului acesteia, caruia i-a refacut acoperisul. Din pacate, la mijlocul secolului al XX-lea, turnul a pierdut si acoperisul, acesta fiind ultimul element din lemn, ramanand doar constructia din piatra, iar de atunci se afla in stadiul de ruine. Turnul donjon, situat in extrema sudica a cetatii, amenajat pe patru nivele, este unul dintre putinele pastrate in Transilvania.

In apropiere, in locul numit Gradiste se afla ruinele unui castru roman, construit de Imparatul Traian, imediat dupa cucerirea Daciei, in 106 d. Hr. Tot in zona mai pot fi vazute ruinele unei bai romane, dar mare parte din teren este acum cultivat, istoria fiind acoperita de culturi agricole.

Desi ignorata de oameni si autoritati, Cetatea Bologa a razbit in lupta cu timpul si inca isi mai asteapta putinii vizitatori, invaluita intr-o patura de vegetatie, care duce in timp, din pacate, la distrugerea ei.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>