Cetatea Carsium

castru roman cetati cetati din dobrogea obiective turistice judetul constanta

 

Cetatea Carsium

Cetatea intemeiata de Traian in anul 103, pe locul unei asezari dace si reconstruita de bizantini, Castrul roman Carsium, se afla in judetul Constanta, in localitatea Harsova. Un loc plin de istorie, ce este profund recomandat spre vizitare.

Album foto Cetatea Carsium

Harta zonala Cetatea Carsium – Harsova

Descriere Cetatea Carsium

S-au pus numeroase semne de intrebare referitoare la constructia Cetatii Carsium, datorita cercetarilor defectuoase. S-au realizat trei cercetari arheologice in aceasta zona. Prima, in anul 1939, pe zidurile de nord, o alta in anul 1943 in vest, iar ultima campanie s-a desfasurat in anul 1963 pe suprafata platoului. Insa, in urma acestor cercetari nu s-au gasit raspunsurile referitoare la fazele de constructie ale castrului roman.

Cetatea a fost cucerita in cursul razboiului cu turcii de catre Mihai Viteazul, rezistand sub forma de castru roman pana in perioada medievala tarzie. Se crede ca fortificatia a fost construita pentru unitatea militara Ala (Gallorum) Flaviana.

Poarta de nord a cetatii a fost descoperita in anul 2009. Aceasta a fost o descoperire deosebit de importanta cu referire la monument. Pentru prima data a fost atestata linia de nord a fortificatiei. Poarta era strajuita de doua turnuri orientate spre vadul de trecere al Dunarii, in partea de nord-vest. In urma activitatii cercetatorilor, s-a reusit delimitarea cetatii antice de cea medievala. Desi o perioada lunga de timp s-a crezut ca zidurile de pe platou sunt de origine romana, cercetarile au aratat ca aceste constructii sunt de tip medieval.

Inca din antichitate, cetatea a fost protejata si aparata de Legiunea I Italica, de corabierii din Classis Flavia Moesica si de soldatii ce faceau parte din Legiunea I Iovia Scythica.
Potrivit surselor istorice, cetatea a fost distrusa si refacuta in nenumarate randuri in timpul domniei lui Constantin cel Mare si a lui Justinian. Aici au fost descoperite materiale arheologice de o mare insemnatate si valoare stiintifica, ce sugerau legaturile comerciale cu centrele din Imperiul Roman, dar si activitati de productie proprie. Pe teritoriul Cetatii Carsium a fost descoperita o bazilica crestina, crestinitatea ocupand un loc pregnant intre locuitorii din aceasta zona.
In perioada de sfarsit a vietii, cetatea a fost locul confruntarilor dintre Imperiul Roman si cel Tarist. Din cetatea care era odinioara, Carsium lasa acum in urma doar cateva ziduri. “Ziul comandantului” se inalta pe latura din nord, avand inaltimea de peste 9 metri.

Iubitorii de istorie care aleg sa viziteze celebrul castru mai pot admira langa acesta asezarea neolitica veche de peste sapte mii de ani si, plecand de aici se poate ajunge si la Moscheea Harsova.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 4

 
 1. nicolae
  2014-01-05
  16:52:30

  Poate otomanii s-au batut cu imperiul Tarist.Pe atunci Romanii erau oale si ulcele

   
 2. vali
  2011-07-22
  18:56:33

  Va rog sa corectati. Cetatea Carsium se afla in localitatea HARSOVA, jud. Constanta. Mi-e teama ca cineva va va da in judecata pentru asta, chiar daca e doar lipsa de cultura generala.

   
 3. Ana Maria
  2011-05-25
  21:57:33

  Vedeti ca nu este din Tulcea ci este din Constanta va rog frumos sa rectificati pentru a nu creea confuzii

   
 4. ion
  2011-03-25
  15:20:47

  Carsium este in Harsova, iar Harsova este in Constanta si nu in Tulcea. Mai documentati-va!

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>