Cetatea Dacica Buridava

cetate dacica cetati obiective turistice judetul valcea

 

Cetatea Buridava

Cetatea Buridava, capitala vechiului trib al burilor sau buridavensilor, un trib din vremea geto-dacilor, este una dintre cetatile ce constituiau sistemul defensiv al Daciei, al carui rol era acela de a apara zona de extragere a sarii, una dintre cele mai importante resurse ale regiunii.

Harta zonala Cetatea Buridava

Descriere Cetatea Buridava

Confundata deseori cu Castrul Roman Buridava de care o desparte o distanta destul de mica, cetatea burilor, dateaza de mai mult timp, fiind localizata in apropierea Statiunii Ocnele Mari, intr-o depresiune numita “Fundatura Cosotei”.

Se pare ca primii locuitori ai zonei si-au facut aparitia inca din secolul al III-lea i. Hr. Existenta Cetatii Buridava in aceasta zona a fost descoperita intamplator. In anul 1960, Gheorghe Mosteanu, unul dintre locuitorii caselor din imediata vecinatate a cetatii a gasit, in timp ce isi sapa gradina, cateva resturi ale unor vase de lut. Fiind de meserie profesor la una din institutiile de invatamant din Ocnele Mari, acesta a observat ceva special la vasele respective si s-a hotarat sa le duca la un muzeu pentru a cere parerea specialistilor. Conform cercetarilor arheologice desfasurate ulterior aici, a fost descoperita originea dacica a obiectelor gasite, acestea scotand de asemenea la suprafata resturi din zidurile locuintelor si fortificatiilor de aici.

Numele fostei cetati dacice ce a existat aici in urma cu aproximativ 2000 de ani, va fi purtat de acum inainte de un muzeu deschis in Ocnele Mari: Muzeul Buridava. Inaugurat intr-o casa veche din Ocnita, aflata la aproximativ 3 km distanta de Ocnele Mari, muzeul reuneste numeroase colectii importante ce ilustreaza aspecte legate de istoria asezarii, si, implicit, de cea mai importanta asezare preromana a zonei: Cetatea Buridava.

In apropierea Cetatii Buridava, respectiv a Statiunii Ocnele Mari, se gaseste si Fantana Buridava, un renumit vestigiu istoric al zonei, care, conform legendelor locului, dateaza inca de pe vremea dacilor. De asemenea, ajunsi in aceasta zona, turistii pot vizita si Salina Ocnele Marice gazduieste cel mai mare parc salin din tara.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>