Cetatea Dacica Sucidava

cetate dacica cetati corabia obiective turistice judetul olt

 

Cetatea Sucidava

Cetatea Sucidava se numara printre primele asezari romano-bizantine ridicate cu mii de ani in urma in spatiul carpato danubiano pontic. Vechi punct strategic al tribului dacic al sucilor, aceasta cetate se gaseste undeva la marginea Orasului Corabia din judetul Olt.

Album foto Cetatea Dacica Sucidava

Harta zonala Cetatea Dacica Sucidava – Corabia

Descriere Cetatea Dacica Sucidava

Din falnica cetate de odinioara au ramas in prezent ruinele sale, ziduri si turnuri de aparare, ramase drept marturie a ceea ce a existat aici in trecut. Vestigiile cetatii geto dace pot fi vazute si astazi, dupa aproape 2000 de ani de cand asezarea a fost construita. Intre zidurile de caramida rosie, intinse pe o suprafata de aproximativ doua hectare, se presupune ca s-a stabilit o comunitate care ajunsese sa numare aproape 3000 de oameni. Intre zidurile cetatii se mai pot vedea si astazi vechile vestigii romane. Se gasesc aici ruinele celui mai vechi lacas de cult de la Nord de Dunare si ramasitele unui vechi sistem de incalzire roman prin pardoseala, despre care s-a aflat ca dateaza inca din secolul al VI-lea.

Sapaturile arheologice facute de-a lungul timpului in spatiul pe care se desfasoara cetatea au scos la iveala faptul ca locuitorii cetatii aveau un stil de viata destul de dezvoltat. Aceste urma ale vechii civilizatii s-au pastrat pana in prezent si pot fi admirate de cei curiosi in vatra cetatii. Atat vizitatorii, cat si cercetatorii care au explorat ani de-a randul cetatea sunt atrasi de minunea pastrata vreme de 14 secole in pamantul fortaretei: o fantana secreta, considerata un adevarat monument istoric, unic in arhitectura romano-bizantina. Aceasta era menita pe vremuri sa aprovizioneze cu apa asezarea, in timp ce aceasta trebuia sa faca fata asediilor popoarelor cotropitoare. In prezent, fantana ce se gaseste aici mai este supranumita si “fantana iubirii”, reprezentand de departe cea mai mare descoperire arheologica din vechea cetate. Se gasesc de asemenea aici si caramizi rosiatice, inscriptionate cu litere romane, ca o dovada a trecerii prin aceste locuri a Legiunii a V-a Macedonica, a fostului Imperiu Roman.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>