Cetatea de la Blidaru – Hunedoara

cetate dacica cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul hunedoara

 

Cetatea Blidaru

Cetatea Blidaru se numara printe cele sase vechi fortarete dacice ridicate in Muntii Orastiei, facand parte in prezent din patrimoiniul mondial al UNESCO. Ruinele acestei cetati dacice se gasesc la o distanta de aproximativ 4 km de Localitatea Costesti din judetul Hunedoara, intr-o regiune pitoreasca, la o altitudine de aproximativ 700 metri, pe Culmea Blidaru, dupa numele careia a fost denumita astfel.

Album foto Cetatea de la Blidaru

Harta zonala Cetatea de la Blidaru – Hunedoara

Descriere Cetatea de la Blidaru

Cetatea Blidaru este una dintre cele mai vechi fortificatii de pe meleagurile romanesti, fiind ridicata de catre daci in secolul I i.Hr, in scopuri militare. Fortareata avea rolul de a-i proteja pe locuitorii acestor tinuturi de armatele Imperiului Roman, care isi propusese sa cucereasca intreg teritoriul ocupat de daci. Aceasta a fost catalogata drept cea mai puternica si rezistenta constructie fortificata din intreaga zona, ocupand la acea vreme un platou desfasurat pe malul stang al Raului Gradistea, ce masura aproximativ 6000 metri patrati. Din punct de vedere al felului in care a fost construita, cetatea ingloba doua incinte, unite ulterior intre ele si protejate de prezenta a sase turnuri de aparare. Prima parte a cetatii era amplasata in partea superioara a dealului, fiind prevazuta cu patru turnuri exterioare de aparare, iar cea de-a doua parte se gasea in continuarea primei cetati, in partea vestica a acesteia.

La fel ca Cetatea Costesti, Cetatea Blidaru a fost ridicata doar in scopuri militare, iar ca urmare, aceasta a fost singura fortificatie ce nu a putut fi cucerita de catre romani, soldatii de aici cedand doar in cazul nefericit in care ramaneau fara apa si alimente. In apropierea acestei cetati a fost descoperita o alta constructie ingenioasa si unica la acea vreme: o cisterna de apa ridicata in exteriorul fortaretei, despre care se spune ca este o opera tipic romana, ce nu ar fi putut fi ridicata decat cu ajutorul unui mester roman. Aceasta era foarte utila, intrucat asigura aprovizionarea cu apa a cetatii. In partea de nord vest, cetatea dispunea si de incaperi special construite pentru a depozita diverse provizii.

Tot la Cetatea Blidaru, se spune ca erau pregatiti toti cei care aspirau sa devina membri ai Academiei de Spiritualitate, o organizatie specifica a dacilor, in care erau predate tot felul de tehnici, proceduri si strategii spirituale. Pentru toti cei pasionati de astfel de locuri si obiective turistice, o vizita la Cetatea Blidaru, una dintre cele mai bine conservate cetati dacice, poate reprezenta o drumetie placuta, relaxanta, intr-un cadru natural inedit. Pana la cetate trebuie pacurs un traseu printr-o padure deasa, cu peisaje de poveste. Acest obiectiv turistic are de asemenea si o mare incarcatura istorica, aici avand loc batalii importante si decisive in procesul formarii poporului roman: razboaiele din 101-102, 105-106.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>