Cetatea de la Feldioara – Brasov

brasov cetati cetati din transilvania feldioara

 

Cetatea de la Feldioara

Cetatea de la Feldioara este o cetate taraneasca din care mai exista in zilele noastre doar ruinele, se gaseste in extremitatea sudica a platoului pe care se afla localitatea Feldioara. Ridicarea cetatii Feldioarei a fost atribuita, atat de legendele populare cat si de istoricii mai vechi, cavalerilor teutoni. Sapaturile efectuate de specialisti au dovedit ca in acest loc nu a existat o cetate a cavalerilor teutoni din secolul al XIII-lea.

Album Cetatea de la Feldioara

Harta zonala Cetatea de la Feldioara – Brasov

Descriere Cetatea de la Feldioara

Teritoriul a fost delimitat printr-un sant de aparare, de mica adancime, ce a fost realizat in epoca medievala. Cetatea are o infatisare ce contureaza stilul medieval tarziu, specific secolelor XIV-XV. In prezent pot fi observate aici doua turnuri care se afla in ruina si sunt conectate de zidurile de aparare. In trecut, cetatea zidurile de piatra si caramida foarte rezistente, in unele locuri intaritura ajungand pana la 2 metri. Insa, din aceasta masiva constructie s-a pastrat Turnul de N-V, fantana situata in mijlocul constructiei, care in prezent este acoperita, temelia realizata in piatra, dar si mare parte din pivnita.

Cetatea a avut un rol foarte important in istoria romanilor. In 1526, intre Ioan Zapolya, voievodul Transilvaniei si Ferdinand de Habsburg urmau sa hotarasca armele. Petru Rares a fost cerut in ambele tabere si a durat ceva timp pana la decizie, insa in final a ales sa il sustina pe Zapolya. Astfel, voievodul Moldovei a ajuns la o invoiala cu voievodul Transilvaniei, prin care s-a hotarat ca primul trebuia sa ii aduca la ascultare pe sustinatorii lui Ferdinand, iar in schimb acesta beneficia de Bistrita si Rodna, alaturi de tinuturile din imprejurimi, alaturi de venituri.

Astfel, in 1529 au fost organizata trei expeditii ale oastei moldovenesti in munti. Ultima lupta s-a dat la Feldioara, la 22 iunie, in imprejurimile Barsei. Aproape de cetate se afla biserica realizata in stil gotic, ce a fost ridicata in secolele XIII-XV si conservata foarte bine pana in prezent. Potrivit scrierilor istorice, intre anii 1211 si 1225 aici se afla sediul principal al Ordinului teutonilor din Tara Barsei. Lacasul de cult a fost ridicat pe temeliile unei bazilici mai vechi ce data de la inceputul sec. al XIII lea. Asezarea are o istorie veche, ce a inceput din epoca neolitica.

Cercetarile au aratat ca aici a existat o continua evolutie pana in Evul Mediu, gasindu-se obiecte de mare valoare documentara, precum monede grecesti si macedonene, linguri de aur cu stabila imperiala romana datand din sec. al IV d. Hristos. Localitatea si-a primit prima atestare documentara in anul 1240, prezentandu-se sub numele de Castrum Sancte Maria. Insa, se stia ca mai inainte aici se gaseau cavalerii teutoni, care au stat doar 14 ani, insa au lasat in urma o mare cetate.

La sfarsitul secolului al XIV-lea, Feldioara a dobandit drept de targ din partea regelui Ungariei, Sigismund de Luxemburg, fiind la acea perioada una din cele mai importante asezari din Tara Barsei. O data cu victoria ostilor lui Petru Rares asupra lui Ferdinand de Habsburg, la 22 iunie 1529, Feldioara a marcat momentul de inceput al domniei domnului Moldovei in Ardeal. Treptat, Brasovul a pus monopol pe economia zonei, iar Feldioara a ramas o localitate ce era locuita de romani si sasi in proportii egale. Spre sfarsitul secolului trecut, acestia formau o comunitate de mai mult de 3000 de oameni. Cele mai cunoscute monumente sunt Biserica Evanghelica, Biserica Ortodoxa si monumentul dedicat celor 39 de tineri brasoveni care au cazut in batalia dintre principele Ardealului, Gabriel Bathory, si brasoveni, ce a avut loc aici in anul 1612.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. gabriela
  2014-11-10
  00:51:59

  Am trecut prin comuna azi,insa nu am zarit cetatea si regret ca nu am vazut-o,pentru a o vizita.Este deschisa publicului?

   
 2. Oprisan Nicoleta
  2014-01-12
  09:56:56

  Alina imi poti spune cate ceva despre situatia actuala a cetatii Feldioara? Daca a fost sau nu restaurata sau daca se afla in paragina

   
 3. alina
  2012-10-16
  12:08:43

  Feldioara reprezinta tot ceea ce sunt,aici am facut primi pasi am invatat sa scriu,sa citesc sa-i respect pe cei din jur cu alte cuvinte sa fiu om.Chiar daca pare greu de crezut aceasta comuna este un loc plin de cultura,de oameni binevoitori care iti sunt alaturi chiar daca nu te cunosc si nu spun asta doar ca sa-i ridic in slavi pe localnici ci este purul adevar.Am plecat de aici in urma cu sase ani si am ramas placut surprinsa de evolutia acestei minunate localitati,de interesul depozitat de autoritatile locale in dezvoltarea turismului,in a scoate in evidenta vechiile traditii care s-au pierdut de-a lungul anilor,precum portul popular si nu numai

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>