Cetatea Fagarasului – Transilvania

brasov cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul brasov tara fagarasului

 

Cetatea Fagarasului

Cetatea Fagaras este localizata in centrul orasului Fagaras, situat din punct de vedere geografic in partea central-nordica a Depresiunii Fagaras, la o distanta de aproximativ 66 km de Brasov si 76 km de Sibiu. Construita intre secolele XIV – XVIII, aceasta este principala atractie din Tara Fagarasului, fiind una dintre cele mai bine intretinute monumente din tara.

Album foto Cetatea Fagarasului

Harta zonala Cetatea Fagarasului – Transilvania


Descriere Cetatea Fagarasului

Legenda spune ca aceasta cetate este locul de unde Negru Voda a plecat sa intemeieze Valahia, tara la sud de Carpatii Meridionali. Ridicarea cetatii a inceput spre sfarsitul secolului al XIV-lea, pe un loc in care se pare ca exista inca din secolul al XII-lea o cetate de pamant.

Aceasta a fost initial construita cu rolul strategic, fiind o puternica fortareata, transformata ulterior intr-o inchisoare de temut si mai apoi, in secolul al XVII-lea, in resedinta princiara. In prezent, Cetatea Fagarasului este un important obiectiv turistic, ce adaposteste Muzeul Tarii Fagarasului si Biblioteca Municipala Fagaras.

Constructia cetatii a fost inceputa mai exact in anul 1310, sub conducerea lui Ladislau Apo, intrand mai apoi, in anul 1526 impreuna cu domeniile din imprejurimi sub stapanirea lui Stefan Mailat, voievodul Transilvaniei, fiu de boier roman din Tara Fagarasului. Acesta a transformat cetatea intr-un castel feudal fortificat, foarte greu de atacat, a construit o anexa cladirii si a transformat turnul estic in turn al portii, pe al carei zid se gasesc si astazi steme ale nobililor apartinand domnitotului Stefan Mailat si sotiei sale.

Aceasta a fost de-a lungul timpului martora a multor evenimente istorice petrecute in acest spatiu, fiind deseori atacata de turci si servind drept adapost in timpul bataliilor. Aceasta a servit drept adapost chiar si domnitorului Mihai Viteazul, care si-a facut in anul 1599 intrarea in Transilvania, cu scopul de a o cuceri si a infaptui Unirea Tarilor Romane, lucru care s-a si intamplat in anul 1600. Marturie a acestor evenimente sta monumentul reprezentat de bustul sotiei lui Mihai Viteazul, Doamna Stanca, asezat la intrarea in cetate. Incepand cu secolul al XVII-lea, cetatea a jucat, cu mici intreruperi, rolul de resedinta a principilor Transilvaniei. Odata cu trecerea anilor, magaziile si incaperile de aprovizionare din cetate au folosit drept celule in care erau inchisi mai multi tarani care se razvrateau impotriva conducatorilor.

Incepand cu secolul al XVII-lea a urmat o perioada in care fortareata Fagarasului a ajuns la infatisarea si dimensiunile pe care aceasta le are si in prezent. Gabriel Bethlen a fost cel care a pus cea mai mare amprenta asupra constructiei. Cu ajutorul arhitectilor italieni, cetatea a capatat accente specifice perioadei renascentiste reprezentate de motive florale, blazoane sau mici bolte. Un alt domnitor care a contribuit la dezvoltarea cetatii a fost Gheorghe Rackoczi I, in timpul caruia au fost dublate in interior zidurile exterioare ale constructiei de pe laturile nordice si sudice, ajungand la o grosime de opt metri. Tot in timpul sau, santul care apara cetatea a fost transformat in lac, deoarece a fost largit si umplut cu apa din Olt.

Din nefericire, incepand cu secolul al XVIII-lea, cetatea a intrat sub stapanirea Austriei, devenind un adapost al garnizoanelor si pierzandu-si astfel eleganta dobandita in timp.

Cladirea a fost transformata intre anii 1948 – 1960 intr-o inchisoare de temut, unde detinutii politici din timpul regimului comunist aveau parte de tratamente violente duse la extrem. Chiar si astazi, cei care viziteaza cetatea pot observa pe peretii celulelor din cetate urmele zgariate si mesajele lasate de prizonieri.

Aspectul pe care cladirea il are in prezent se datoreaza fortificatiilor si refacerilor pe care aceasta le-a suferit in timp. Dintre cele mai insemnate modificari realizate asupra cetatii ar fi demne de mentionat largirea santului de aparare din jurul cetatii si legarea acestuia de raul Olt printr-un canal secret. S-a construit chiar si un pod detasabil peste acest sant, alcatuit dintr-o parte fixa si una mobila, care in caz de pericol putea fi ridicata.

Impartita pe cinci nivele, Cetatea Fagarasului este mai mult decat o simpla constructie feudala, ea reprezentand un adevarat simbol al acestor tinuturi. Printre lucrurile pretioase care se gasesc in interiorul cladirii se numara: Fecioara de Fier, un inspaimantator instrument de tortura, folosit pentru condamnatii la moarte, sub pretextul unei ultime rugaciuni, Sicriele din Sala Dietei, descoperite in urma cercetarilor arheologice impreuna cu mai multe resturi din cadavrele unor persoane ingropate in perete sau Temnitele. Iesirea Secreta din Cetate pe latura sudica a cetatii si Tunelul Secret despre care legendele spun ca este construit pe sub albia Oltului sunt alte curiozitati specifice Cetatii Fagarasului, un obiectiv turistic imposibil de ratat de turistii care trec prin Fagaras.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. mariana
    2012-11-15
    19:28:05

    IN 2009 AM TRECUT CU SOTU MEU PRIN FAGARAS SI AM INTREBAT CE AM PUTEA SA VIZITAM IN ACEASTA ZONA SI AM AFLAT DE CETATEA FAGARAS SI AM VIZITATO DE LA UN CAP LA ALTU AM FACUT SI POZE FF MULTE ESTE FF FRUMOS NE-A PLACUT MULT,SI ACUM MERGEM SA REVEDEM CETATEA SI TOT CE MAI AVEM DE VIZITAT IN ZONA

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>