Cetatea Giurgiu

cetati giurgiu mircea cel batran

 

Cetatea Giurgiu

Cetatea Giurgiu este una dintre numeroasele asezari fortificate ridicate in trecut in spatiul romanesc, pe Insula Giurgiu, pentru a proteja tinuturile autohtone de cotropitorii straini. Amplasata chiar pe linia Dunarii, aceasta a fost unul dintre primele si cele mai importante puncte de aparare ridicate in Tara Romaneasca.

Album foto Cetatea Giurgiu

Harta zonala Cetatea Giurgiu – Muntenia

Descriere Cetatea Giurgiu

Cetatea Giurgiu a reprezentat de-a lungul timpului un adevarat punct de frontiera intre spatiul bizantin, bulgar si otoman si a trecut prin numeroase atacuri, fiind cucerita succesiv de turci, romani. Ruinele care se mai pastreaza in zilele noastre din falnica cetate sunt dovada cea mai reprezentativa pentru cele aproximativ 20 de asedii prin care aceasta a trecut.

Prima mentiune documentara a Cetatii Giurgiu, in “Codex Latinus Parisinus“, isi are originea undeva pe la inceputul secolului al XV-lea, cand aceasta era cunoscuta sub denumirea de Zorio. Cetatea a fost ridicata insa, cel mai probabil, chiar cu mult timp inainte de domnia lui Mircea cel Batran, pe locul unor ruine mai vechi, ce datau inca din antichitate. Un mare merit in punerea la punct a acestui sistem defensiv ii apartine domnitorului Mircea cel Batran, care s-a ocupat de cetatea de la Vadul Giurgiului, pe la sfarsitul  secolului al XIV-lea.

Desi nu era o cetate de dimensiuni considerabile, ci din contra, era descrisa ca fiind o asezare destul de mica, ridicata in cea mai mare parte din lemn si pamant, in care incapeau in jur de 300 de oameni, aceasta a jucat un rol deosebit de important. Din cetate putea fi supravegheat intregul vad al Dunarii si de asemenea, acesta reprezenta un fel de punct vamal, unde erau platite taxe comerciale pentru marfurile ce intrau sau ieseau din tara.

Osciland intre stapanirea romana si cea otomana, sub care s-a aflat in jur de 400 de ani, nu este de mirare ca Cetatea Giugiu nu a reusit sa mai fie mentinuta in picioare pana in zilele noastre. Aceasa a inceput sa isi piarda din importanta pe la inceputul secolului al XVII-lea, lovitura decisiva in decaderea cetatii fiind reprezentata de razboiul ruso turc din anii 1828 – 1829, cand unul dintre generalii rusi a ordonat desfiintarea sa.

Felul in care sunt dispuse ruinele vechii asezari ne indica forma pe care o avea aceasta cetate ce a jucat un rol important de-a lungul istoriei acestor locuri. Este trist insa ca in prezent, aceasta constructie ce ar fi putut sa fie fara dar si poate un simbol al Orasului Giurgiu zace in ruine, din cauza nepasarii autoritatilor responsabile, ce se scuza prin vesnica lipsa a fondurilor necesare restaurarii constructiei.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. D.Liviu
  2014-03-06
  23:08:52

  Ceea ce se vede acum este "nimic" din ceea ce a fost Cetatea Giurgiu. Ceea ce se vede este doar castelul unde a stat comandantul garnizoanei cetatii. Cetatea adapostea un adevarat oras in interiorul zidurilor imprejmuitoare care acum nu mai exista(multumita rusilor). De asemena exista si un sant plin cu apa care nu mai exista, fiind acoperit cu pamant. Zidurile cetatii incepeau de la "Istru"(un cartier), mai exact unde se afla acum calea ferata ce duce la Giurgiu Sud, se intindeau pana la bariera Alexandriei, de acolo se continua trecand prin curtea jandarmeriei, prin Spitalul Judetean pana la cimitirul Smarda, prin fata stadionului pana la silozurile de la Canalul Plantelor. Existau trei porti(sper sa nu ma insel) si turnuri de aparare. Aceste ziduri groase cat si turnurile au fost demolate dupa sistematizarea facuta de rusi, iar piatra a fost folosita pentru constructia cladirilor si pavarea drumurilor din oras. Este mare pacat ca s-a ajuns la o asemenea crima. Ar fi putut fi si Giurgiul ca Belgradul unde chiar ai ce vizita. Acest loc este incarcat de istorie deoarece s-au descoperit urme ale existentei umane inca de acum 23.000 de ani. S-au descoperit urme din epoca de piatra, din epoca dacica, romana, bizantina si continuand pana in zilele noastre.

   
 2. Anamaria
  2012-10-03
  12:46:49

  Aveti o problema de localizare :) cetatea este undeva langa Dunare.
  Inainte de faimosul pod care trecere Dunarea trebuie sa faceti dreapta...nu foarte departe se afla ruinele cetatii..ceea ce ati localizat voi ca fiind cetatea ...e defapt ceva sat din cate am inteles.. care intamplator se numeste Cetatea :)

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>