Cetatea Histria

cetate greceasca cetati histria obiective turistice judetul constanta

 

Cetatea Histria

Histria, geneza numelui provine din denumirea greaca a Dunarii (Istros) si a fost intemeiata in secolul al VII-lea i.H., mai precis in anul 657 i.H., devansand cu aproape un secol celelalte trei colonii grecesti de la Pontus Euxin (TomisConstanta, Callatis Mangalia, TyrasCetatea Alba). Intemeietorii Cetatii Histria au fost masele de colonisti greci veniti din Milet (Turcia de azi). Cetatea Histria a fost identificata, in anul 1868, de catre arheologul francez Ernest Desjardins, iar cercetarile arheologice propriu-zise au fost demarate abia in anul 1914 de catre arheologul Vasile Parvan.

Album foto Cetatea Histria

Harta zonala Cetatea Histria – Constanta

Descriere Cetatea antica Histria

Caracteristica Histriei o reprezinta insa importanta majora pe care o juca aici viata religioasa. In zilele noastre remarcam inca prezenta si conservarea, ruinelelor unui mare templu inchinat lui Zeus. Cercetarile arheologice intreprinse pe aceste meleaguri au dus la descoperirea unor altare inchinate celorlalti zei greci: Athena, Hermes, Afrodita, Dyonisos. Cultura greaca isi pune si ea puternic amprenta asupra cetatilor pontice. In fiecare dintre ele exista cel putin un teatru, arene sportive, gimnazii pentru educatia tinerilor si palestre pentru exercitii. Se punea un accent puternic pe educatie si pe dezvoltarea stiintelor.

Avantul economic al Histriei cunoaste un puternic declin in secolul al II-lea i.H., datorita inchiderii cu nisip a Golfului Sinoe transformandu-se practic in lacul din zilele noastre. Lipsita de beneficiile portului la Marea Neagra si apasata de taxele uriase pe care se vedea nevoita acum sa le plateasca dinastilor locali, Cetatea Histria incepe sa decada treptat. Nu pierde astfel ocazia de a se antrena intr-un sangeros razboi alaturi de Callatis impotriva infloritoarei Cetati Tomis. Nevoita sa caute alianta romanilor, Tomis iese victorioasa in anul 260 i.H. stabilind o ierarhie ce nu avea sa mai fie schimbata.

Aflata pentru putina vreme sub conducerea Regelui Burebista, Histria accepta dominatia romana imediat dupa asasinarea acestuia din anul 41 i.H. Aceasta perioada de timp la care ne raportam a reprezentat practic cea de a doua etapa marcanta din istoria cetatii. Remarcam aici, puternica influenta a Romei printr-un set de reforme implementate Cetatii Histria pentru urmatoarele sase secole care au condus la o relativa prosperitate. Marturie stau numeroasele edificii publice, atat laice cat si de cult, apeductele care alimentau termele cu apa de la circa 30 de km, zidurile si turnurile impunatoare. Insa Histria nu avea sa mai cunoasca niciodata stralucirea din epoca elenistica.

Declinul Imperiului Roman atrage dupa sine si decaderea Histriei. Transformata in ruine in anul 248 de catre navalitori, cetatea isi reduce in anii urmatori spatiul locuibil la jumatate, pentru ca in secolul al VII-lea sa fie parasita definitiv. Astfel se incheiau aproape 1.300 de ani de existenta ai orasului care a dominat spatiul pontic. Maretele sale edificii vor cunoaste o degradare continua, iar timp de sute de ani acestea vor fi acoperite de mantia neiertatoare a pamantului si a uitarii. Aflata la aproximativ 65 de km de Constanta, pe drumul catre Tulcea, Histria reprezinta azi, probabil, cea mai mare rezervatie arheologica a tarii. Turistii pot vizita azi ceea ce a mai ramas din cetatea de odinioara. Zidurile sunt primele care amintesc de grandoarea constructiilor.

In partea vestica a cetatii se pot identifica cele 10 turnuri si doua porti. Poarta mare a cetatii (tip ghilotina) era aparata de doua mari bastioane. Se poate observa cu usurinta cartierul comercial (tabernae), loc in care se expuneau marfurile aduse spre comercializare. De asemenea, se intinde pe o arie mare cartierul economic, in care s-au descoperit ateliere de ceramica si de prelucrare a metalelor, brutarii etc. In partea de est (domus), remarcam amprenta aristocratiei locale prin edificiile prezente aici, raprortandu-ne la acele vremuri. Amplasate la marginea lacului, acestea erau dotate cu sali de baie, curti interioare, camere pentru provizii, fapt ce dovedeste pozitia privilegiata a nobilimii. Probabil cea mai frumoasa zona a cetatii este cea a  templelor, altarelor si fantanilor sacre din epoca elenistica. Influenta romana este observata prin prezenta celebrelor bai publice (thermae) alimentate prin intermediul apeductelor care aduceau apa de la aproximativ 30 de km, a turnului inchisorii (folosit si ca depozit de armament) si a valurilor de pamant care protejau cetatea de atacurile externe.

In Histria au fost emise primele monede de pe actualul teritoriu al Romaniei in jurul anului 480/475 a. Chr. Monedele batute erau de argint si aveau tiparite simbolul orasului si inscriptia IΣTPI (Istri). Ulterior, in perioada 450-350 a. Chr., orasul Histria a imprimat si monede din bronz.

Prin panoplia edificiilor istorice prezente aici turistii pot descifra inca o fila a marii carti a istoriei noastre.

Prezentare video Cetatea antica Histria


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 2

 
 1. Nicoleta Steluta
  2012-10-25
  09:01:48

  SUPERB...FARA CUVINTE

   
 2. Nicoleta Steluta
  2012-10-25
  09:01:48

  SUPERB...FARA CUVINTE

   
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>