Cetatea Ineului

cetate cetati obiectiv istoric obiective turistice judetul arad

 

Cetatea Ineului

Cetatea Ineului este unul dintre cele mai importante monumente istorice, clasat cu litera A, situat pe Calea Traian din orasul Ineu, judetul Arad, Crisana , aflat in apropierea intersectarii raului Crisul Alb cu Calea Traian si la aproximativ 59 km de orasul Arad.

Album foto Cetatea Ineului

Harta zonala Cetatea Ineului

Descriere Cetatea Ineului

Cetatea Ineului a fost atestata documentar in jurul anului 1295 si a facut parte din lantul de cetati de aparare apartinute lui Iancu de Hunedoara. Fortificatia a intrat de-a lungul timpului de mai multe ori sub dominatie turceasca si a fost resedinta de sangeac a Imperiului Otoman, iar in jurul anului 1599 a fost cucerita de catre Mihai Viteazul.

Infatisarea actuala a primit-o intre anii 1645 si 1652, pe vremea principilor Rakoczi si Rakoczi al II-lea, doi dintre principia Transilvaniei, dupa planurile arhitectului austriac Gabriel Haller, dar nu dupa putin timp aceasta a fost din nou sub asediul turcesc in anul 1658, ramanand aici pana la sfarsitul secolului al XVII-lea, cand a fost cucerita de habsburgi si a devenit regiment graniceresc. Aceasta a fost parasita in anul 1745, ajungand intr-un stadiu avansat de degradare, iar in anul 1870 a fost refacuta doar partea interioara si restaurata integral dupa aproximativ 100 de ani, intre anii 1975 si 1976. Dupa aceasta restaurare, comunistii au transformat Cetatea Ineului in scoala pentru cei cu nevoi speciale, acestia devenind prizonierii castelului.

Fortificatia a fost gandita ca fiind compusa din doua parti, prima fiind cea interioara, un castel cu doua nivele, avand o forma patrata, strajuit la colturi de patru bastioane circulare etajate, iar cea de-a doua parte este cea exterioara, situata la cateva sute de metri sub forma braului de ziduri de piatra cu bastioane la colturi. Zidurile cetatii erau inconjurate din trei parti de santuri cu apa, pe cea de-a patra latura curgand raul Crisul Alb.

Cetatea Ineului a fost ridicata intr-un punct strategic deosebit, deoarece pozitionare nu permitea intrarea in Transilvania pe cursul raului Crisul Alb si cu aceasta ocazie a dus la lupte foarte aprige intre turci, austrieci si cei din Ardeal.

In prezent, deosebitul monument istoric din punct de vedere arhitectural, fiind una dintre putinele castele care au in componenta sa elemente ale Renasterii tarzii, se afla intr-un stadiu avansat de degradare.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Cetatea Siria, Parcul Dendrologic Ineu, Rezervatia Naturala Poiana cu Narcise Rovina, Rezervatia Naturala Balta Rovina, Catelul Solymosy din Mocrea, Rezervatia Naturala Dealul Mocrea, Castelul Dietrich – Sukowsky si Cetatea Turceasca din Pancota.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>