Cetatea Libida – Ibida

cetati cetati din dobrogea obiective turistice judetul tulcea

 

Cetatea Libida

In Dobrogea, in zona Localitatii Slava Rusa, chiar in Podisul Babadagului se gaseste o cetate necunoscuta romanilor, fiind cunoscuta doar pentru istorici. Descoperita abia in anul 1988, Cetatea Libida nu a prezentat un interes deosebit, fiind alocate foarte putine fonduri pentru investigatia arheologica.

Album foto Cetatea Libida

Harta zonala Cetatea Libida

Descriere Cetatea Libida

Cetatea se intindea pe o suprafata de 24 de hectare, fiind cea mai mare cetate dobrogeana. Aceasta avea rolul de protectie a drumului dintre Noviodunum pana la mare. Elementul spectaculos al cetatii era raul care trecea chiar prin interiorul ei. Constructia gandita ca un complex de fortificatii a fost realizata la inceputul secolului al IV lea si prezenta 14 turnuri de aparare.

Treptat, asezarea a ajuns sa fie considerata civitas, adica oras, datorita satelor care faceau parte din teritoriul acesteia, dintre care enumeram satul cel mai evoluat din Dobrogea, care in timpul in care cetatea avea o perioada activa, prezenta trei primari si doi casieri. Alte asezari care faceau parte din Cetatea Libida, numita si Ibida sunt localitatile Topolog, Turda si Closca.

O alta descoperire facuta in aceste locuri este singurul complex monahal paleocrestin din Dobrogea, care dateaza inca din secolul al IV lea, fiind o dovada a faptului ca zona a fost un principal centru crestin. Insa, din pacate, complexul a fost daramat in vara anului 2007.

Prima atestare scrisa a cetatii a fost realizata in anul 1897 de catre geograful Pamfil Polonic si a fost prezentata ca o centura de fortificatii dotata cu ziduri groase, 33 de turnuri si trei porti. Au fost descoperite vestigii ce dateaza din perioada paleoliticului mijlociu, neoliticului si din epocile medievala si romano-bizantina.

Cetatea Libida este unul din cele mai misterioase situri arheologice din Dobrogea. In anul 2001 a fost descoperita in incinta “metropolei” calea de acces si de aparare pentru cetate, ansamblul Portii de Vest. Din minunata metropola care era odata Cetatea Libida din Tulcea, ce adapostea aproximativ 10000 de locuitori, acum a ramas in urma doar o mare de ruine.

Turistii care au ocazia sa acceseze zona Tulcei nu trebuie sa rateze Cetatea Libida. Dar acesta nu este singurul obiectiv turistic din aceasta zona. Se gasesc numeroase lacase de cult, precum Manastirea Cocos, Manastirea Celic Dere si Manastirea Saon.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>