Cetatea Medievala – Targu Mures

cetati din transilvania targu mures

 

15Cetatea Medievala din Targu Mures

Cetatea Medievala de la Targu Mures a fost ridicata in secolul al XVII-lea, fiind situata pe locul castelului-cetate ce se afla aici, fiind proprietate a voievodului transilvanean Báthori István incepand cu anul 1492, constructia fiind distrusa in 1601 in urma invaziei turco-tatare. La un an de la aceasta invazie au inceput lucrarile de reconstructie. Cetatea se gaseste in centrul orasului Targu Mures. Intregul complex se intinde pe 4,3 hectare, fiind realizat intr-o incinta ce a fost fortificata cu 7 bastioane conectate prin ziduri. Aici se afla si Biserica Reformata-Calvina, alaturi de Cladirea Manutansei.

Album foto Cetatea Medievala din Targu Mures

Harta zonala Cetatea Medievala din Targu Mures

Descriere Cetatea Medievala din Targu Mures

Cetatea din prezent a fost construita in locul altei fortificatii ce data inca din secolul al XV lea, proprietatea voievodului Transilvaniei, Bathori Istvan. Cea dintai cetate a fost devastata in cadrul unei invazii. Intre 1602 si 1652 a fost construita cetatea care poate fi observata si astazi, cetate ce ia o forma pentagonala, prezentand cinci din sapte bastioane ce au fost ridicate de breslele muncitoresti care foloseau ca materiale de constructie piatra de rau si caramida. Bastioanele se compun din trei sau patru nivele ce comunica in interior prin scari de lemn. Ca vatra a orasului, Cetatea cu complexul de monumente istorice aferente a determinat ridicarea constructiilor publice si private ce aveau sa defineasca mai tarziu structura urbana a orasului.

Respectand traditia, Cetatea a ajuns sa foloseasca drept spatiul de desfasurare a manifestarilor culturale. Bastioanele, precum bastioanele cizmarilor, blanarilor si lacatusilor au fost legate prin ziduri inalte de 10 metri. Cetatea a fost imprejmuita printr-un sant lat de zece metri si adanc de opt. Acest sant a fost astupat spre inceputul secolului al XX-lea. In acest complex au existat numeroase constructii, ce au fost distruse in jurul anului 1962, cand a fost ridicat aici un parc de distractii. O cladire ce a fost neatinsa este Biserica Reformata.

Aici se desfasoara sarbatoarea “Zilelor Targumuresene”, manifestare ce reuneste anual peste 80.000 de participanti. Stilul arhitectonic in care au fost construite Biserica Reformata si Cladirea Manutansei apartin Renasterii tarzii. Anual, in cetate se organizeaza festivale si spectacole in cinstea sarbatorilor locale (“Festivalul Berii” sau “Sarbatoarea Vinului si a Mustului”). Recent, Primaria Targu Mures a pus bazele unui proiect ce are ca scop conservarea si valorificarea ansamblului monumental.

Studiul de fezabilitate a propus conservarea, alaturi de reabilitarea din punct de vedere arhitectural a cladirilor. Dupa reamenajare acestea vor fi folosite in scop social, cultural, turistic, de comert si de alimentatie publica.

Daca va aflati in imprejurimile Orasului Targu Mures, va recomandam sa vizitati si Palatul Toldalagi, Sinagoga Mare, alaturi de Palatul Prefecturii.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>