Cetatea Miko – Miercurea Ciuc

cetate secuiasca cetatea miko cetati cetati din transilvania miercurea ciuc obiective turistice judetul harghita

 

Cetatea Miko

Cetatea Miko este construita in stilul renasterii tarzii, cu plan geometric regulat si bastioane italienesti, fiind cel mai vechi si cel mai important monument istoric al orasului Miercurea Ciuc. Aceasta cetate poarta numele constructorului sau, Hidvegi Miko Ferenc (1585-1635).

Album foto Cetatea Miko – Miercurea Ciuc

Harta zonala Cetatea Miko – Miercurea Ciuc

Descriere Cetatea Miko – Miercurea Ciuc

Construirea Cetatii Miko a inceput in primavara anului 1623, la zece ani dupa ce Miko Ferenc a devenit capitan suprem al scaunelor secuiesti Ciuc, Gheorgheni si Casin. Personalitate marcanta a vietii politice din ardeal la inceputul secolului al XVII-lea, Miko Ferenc,  a fost si consilier al principelui Gabriel Bethlen, diplomat si cronicar al vremii.

Primul document scris care atesta existenta Cetatii Miko dateaza din anul 1631. Dupa 1636 cetatea trece in proprietatea lui Damokos Tamas, jude suprem al scaunului Ciuc.

La 21 octombrie 1661, trupele turco-tatare conduse de Ali, pasa de Timisoara, invadeaza Ciucul, ocupa si incendiaza cetatea. Este reconstruita in anii 1714 – 1716 sub conducerea generalului imperial Stephan Steinville, asa cum atesta si inscriptia in piatra asezata deasupra portii de intrare a cetatii. In 1735, Johann Conrad Weiss, inginer, colonel austriac, realizeaza planul cetatii, cel mai vechi plan cunoscut pina acum, care reprezinta si un document important privind istoricul si etapele de construire.

In jurul cetatii reconstruite austriecii au proiectat un sistem de aparare cu patru bastioane italienesti, ale carui urme sunt si astazi vizibile pe latura sudica. Pe latura vestica au construit un depozit de praf de pusca, iar bastionul sud-vestic l-au transformat in capela. tavanul capelei este decorat cu stuc modest, in stil baroc tarziu, iar ancadramentul gotic al ferestrelor este rezultatul unor transformari ulterioare. Incaperile de la parter au tavan in forma de bolta cilindrica, cu penetratii de bolti cu dubla curbura. Delimitarea nivelelor este marcata in exterior de un brau de piatra cioplita. La fiecare bastion, la inaltimea podului, sunt goluri de tragere. Cetatea astfel intarita a reprezentat un punct strategic important la granita de rasarit a Imperiului Habsburgic. Pana la organizarea prin forta a regimentelor secuiesti de granita (1764) este cazarma a trupelor imperiale, iar dupa aceea, pana in 1849, resedinta a comandantului Regimentului I. secuiesc de granita. In timpul revolutiei din 1848-1849 a fost sediul comandantului fortelor revolutionare din secuime, Gal Sandor. Si dupa infrangerea revolutiei, cetatea a ramas in folosinta armatei. In 1890, in fata cetatii, de o parte si de alta a portii-bastion, este ridicata o cladire, care a fost demolata in 1990.

Prezentare video Cetatea Miko – Miercurea Ciuc


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. ALEXANDER
    2015-04-07
    16:37:11

    AM FOST IN CETATEA MIKO DE FOARTE PUTINE ORI,DAR DE CATE ORI AM FOST AM GASIT O OAZA DE LINISTE.AM FOST IN INTERIORUL CETATII CU OCAZIA EXPOZITIEI UNUI PICTOR .AM INTELES CA TOATA CLADIREA A FOST RENOVATA,PENTRU CA ARATA FOARTE BINE SI E FOARTE BINE INTRETINUTA SI CONSERVATA.AM FOST SI LA CATEVA SPECTACOLE CU OCAZIA FESTIVALULUI DE MUZICA VECHE.PRESUPUN CA NU ESTE BANTUIT CASTELUL !?!?

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>