Cetatea Neamt

cetati cetati din moldova obiective turistice judetul neamt targu neamt

 

Cetatea Neamt

Cetatea Neamt este o cetate medievala din zona Moldovei, localizata in partea nord-vestica a orasului Targu Neamt, la o distanta de aproximativ 46 de km de acesta, pe Culmea Plesului, la o altitudine de 480 metri. Constructia apartinea unui sistem de fortificatii ridicat la sfarsitul secolului al XIV-lea pentru a infrunta atacurile otomane si este recunoscuta drept un important monument istoric.

Album foto Cetatea Neamt

Harta zonala Cetatea Neamt – Targu Neamt

Descriere Cetatea Neamt

Cetatea a fost construita de catre Petru I Musat in secolul al XIV-lea, fiind mai apoi fortificata de catre Stefan cel Mare in secolul al XV-lea si distrusa din ordinul domnitorului Mihai Racovita in secolul al XVIII-lea. In spatele acestei constructii se ascunde o adevarata istorie, fiind construita in mai multe etape dupa cum a rezultat in urma cercetarilor arheologice. Prima atestare documentara a Cetatii Neamtului dateaza din anul 1935, cand regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg a organizat o expeditie militara asupra teritoriului Moldovei si a asediat Cetatea Neamt, fapt consemnat in cronicile oficiale maghiare.

Un rol foarte important in evolutia constructiei l-a avut domnitorul Stefan cel Mare care in timpul atacurilor din partea popoarelor inamice a inteles necesitatea intaririi tuturor cetatilor din Moldova, printre care si Cetatea Neamtului. Acesta a ordonat suprainaltarea zidurilor cu 6 – 7 metri si construirea unor mici ferestre prin intermediul carora aparatorii cetatii puteau sa supravegheze actiunile dusmanilor. In jurul cetatii s-a sapat un sant de aparare mult mai larg si mai adanc, iar in interior se putea ajunge doar pe un pod special de acces, format dintr-o parte mobila care putea fi ridicata in caz de primejdie. Cetatea a fost distrusa in secolul al XVIII-lea, cand otomanii i-au poruncit domnitorului Mihai Racovita, care le ramasese credincios sa distruga cetatea, care si-a pierdut importanta politico-militara si a intrat intr-un proces de degradare. Ignorata timp de mai multi ani, constructia a fost reabilitata abia in secolul al XIX-lea, de catre domnitorul Mihail Sturdza, de atunci Cetatea Neamt devenind un adevarat simbol al trecutului glorios al poporului roman. Aceasta a devenit subiect principal al mai multor legende sau scrieri ale marilor scriitori romani precum Costache Negruzzi sau Dimitrie Bolintineanu.

De curand, in perioada 2007 – 2009, prin intermediul fondurilor europene din programul Phare, Cetatea Neamt a fost reabilitata, a fost modernizat drumul de acces si au fost amenajate trei parcari in apropierea cetatii. In interior au fost amenajate peste 20 de incaperi precum sala de sfat si judecata, inchisoarea, sala de mese, camera de provizii sau sala armelor.

Desi are o arhitectura simpla, Cetatea Neamt impresioneza prin maretia constructiei si prin minunatele peisaje din imprejurimi ce pot fi admirate de pe zidurile sale inalte. Cetatea a fost ridicate din piatra, are ziduri foarte masive, groase de aproape 3 metri si cu inaltimi cuprinse intre 12 si 15 metri, intrerupte din loc in loc de mici pervazuri si arcade. In trecut, accesul se facea pe o poarta aflata la mijlocul zidului din nord numita poarta musatina. Constructia era dotata cu tunuri de aparare, plasate in scheletul zidurilor. In mijlocul cetatii se afla o curte interioara inconjurata de mai multe incaperi folosite cu mai multe intrebuintari. In latura estica se aflau inchisoarea, camera de provizii si bucataria si camera de locuit si paraclisul Sf. Nicolae. Pe latura vestica se afla camera armelor, sala de sfat si judecata, o sala de trecere si un iatac, iar pe latura sudica un lapidarium, iar la etaj o terasa. Fiecare dintre cele 21 de camere amenajate de curand in cetate are un farmec aparte, impresionand prin decorul care introduce turistii in atmosfera medievala. Sala de sfat si judecata, aflata la etaj este una dintre cele mai frumoase, aici gasindu-se o masa mare din lemn, o armura de cavaler, cinci plaiesi imbracati in haine militare vechi si o pictura ce il reprezinta pe Stefan cel Mare impunator, veghand asupra incaperii. O alta incapere ce ii fascineaza pe vizitatori este temnita de aici cu cei patru prizonieri. Se spune ca pe vremuri erau inchisi criminalii si cei care puneau marturie mincinoasa. In curtea cetatii se afla o fantana care are o legenda asemanatoare cu cea de la Castelul Huniazilor si Cetatea Rasnov. Se spune ca aceasta este sapata de cativa turci care au venit in Moldova dupa apa si paine, fiind capturati si pusi sa sape singuri fantana.

Aflata intr-o zona de munte cu peisaje superbe, Cetatea Neamtului se ridica impunatoare ca fiind una dintre cele mai importante atractii turistice din imprejurimi, martora de-a lungul secolelor a istoriei zbuciumate a romanilor. Aproape de cetate se afla si alte obiective turistice care pot fi vizitate printre care se numara Muzeul de Istorie si Etnografie, monument de arhitectura construit intre anii 1852 – 1853 sau Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti.

Prezentare video Cetatea Neamt


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 3

 
 1. micu florin
  2012-10-24
  18:08:29

  istorie autentica ! merita obligatoriu sa fie vazuta !

   
 2. ZhaoM.
  2012-05-02
  22:55:58

  Cetatea Neamț este una și cea mai frumoasă din întreg teritoriul al României, se găsesc multe monumente interesante și cuprinse în farmecul misterelor.

   
 3. andreea
  2011-11-13
  22:53:09

  a fost acolo este frumos