Cetatea Noviodunum

cetate romana cetati cetati din dobrogea obiective turistice judetul tulcea

 

Cetatea Noviodunum

Cetatea Noviodunum este un sit arheologic ce se gaseste in partea de rasarit a Orasului Isaccea, cuprinzand o fortificatie ridicata si extinsa de romani si bizantini. Ruinele vechii fortificatii se gasesc intr-un punct numit Pontonul Vechi, reprezentat de un teren inalt si stancos, amplasat in partea dreapta a Dunarii, pe teritoriul judetului Tulcea.

Album foto Cetatea Noviodunum

Harta zonala Cetatea Noviodunum – Dobrogea

Descriere Cetatea Noviodunum

Numele Cetatii Noviodunum este de origine celtica, “dunum” insemnand asezare fortificata, iar punctul in care aceasta se gaseste era cunoscut sub numele de Eski Kale, tradus din limba turca prin Cetatea Veche.

Cetatea ridicata in dreptul ultimului vad al Dunarii, inainte ca aceasta sa formeze, la varsarea in Marea Neagra, Delta Dunarii, a avut un important rol strategic, datorat in primul rand pozitiei sale geografice intr-un punct din care se poate observa o buna parte din valea fluviului.

Acoperita aproape in totalitate cu pamant in zilele noastre, Cetatea Noviodunum a reprezentat pe vremea romanilor un important centru militar, fiind una dintre cele mai vechi cetati construite in intreaga regiune a Dobrogei. Existenta romanilor in aceasta zona este atestata documentar inca din secolul I, acestia punand in acest punct bazele celei mai importante statii a Flotei Classis Flavia Moesica.

In urma cercetarilor si sapaturilor efectuate aici de numerosi arheologi, incepute in anul 1953, au fost descoperite mai multe podoabe, obiecte si diverse piese importante, ce se regasesc in prezent la Muzeul Judetean Tulcea. In apropiere de cetate au fost scoase la iveala si urme ale unei vechi basilici crestine, ce dateaza tocmai din secolul al V-lea.

Pe langa panoramele incantatoare, specifice acestei regiuni dobrogene, cei aflati in zona pot vizita si Manastirea Cocos, un important lacas de cult din Localitatea Niculitel.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. novartis_tl
    2010-07-30
    22:05:24

    Unul dintre cele mai interesante situri arheologice din Dobrogea.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>