Cetatea Poenari

cetatea poenari cetati cetati din muntenia dracula obiective turistice judetul arges transfagarasan vlad tepes

 

Cetatea Poenari

Cetatea Poenari, cunoscuta si sub numele de Castelul Poenari, este localizata in partea nordica a judetului Arges, chiar la intrarea in Cheile Argesului, reprezentand unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice de pe Transfagarasan. Inaltata falnica pe unul dintre varfurile Muntilor Fagaras, in apropierea Barajului Vidraru, cetatea nu se bucura numai de un superb peisaj natural, ci si de o bogata si impresionanta istorie.

Album foto Cetatea Poienari

Harta zonala Cetatea Poienari

Descriere Cetatea Poienari

Istoria Cetatii Poenari a inceput in urma cu sute de ani, datand mai exact de la sfarsitul secolului al XIV-lea. O prima mentiune a acesteia intr-un document oficial se regaseste intr-un vechi hrisov trimis de catre regele ungur, Ludovic al V-lea, in care acesta le cerea celor ce locuiau spatiul in care se gaseste astazi Orasul Sibiu, sa intareasca aceasta constructie, in scopul de a face fata atacurilor Imperiului Otoman. Se spune ca initial, cetatea a fost ridicata de Negru Voda, fiind refacuta ulterior, in a doua jumatate a secolului al XV-lea de catre Vlad Tepes, sau Vlad Dracul, cum i se mai spunea acestuia. De numele sau se leaga si una dintre legendele acestui loc. Se spune ca dupa ce a ajuns domnitor al Tarii Romanesti, crudul conducator, a arestat toti boierii ce participasera direct, sau indirect, la asasinarea tatalui sau. Cei ce nu au fost trasi in teapa, au fost insa obligati sa mearga pe jos din Targoviste, pe atunci capitala a provinciei, pana la Poenari, unde au avut misiunea de a fortifica ruinele ce ramasesera din constructia initiala. Protejata de masivitatea muntilor bine impaduriti, Cetatea Poienari a reprezentat un loc de refugiu al lui Vlad Tepes inainte de a parasi tara si a pleca in Transilvania, numele si misterul care s-a creat in jurul sau, fiind si in prezent asimilate cu aceasta constructie. Fortificatiei de la Poenari ii revine un merit deosebit, intrucat prin prezenta sa in aceasta zona, cetatea a ajutat la stoparea expansiunii otomane in Europa Centrala pentru mai mult de 70 de ani. Cetatea de la Poenari a fost restaurata pentru ultima data in perioada anilor 1969 – 1972, cand au fost inaltate zidurile exterioare si s-au construit cele 1480 de trepte care permit accesul turistilor catre interiorul cetatii. Construita direct pe stanca, la o altitudine de aproximativ 850 metri, cetatea are o forma alungita, zidurile sale masive masurand aproximativ 2 – 3 metri grosime.

Atat Cetatea Poenari, cat si intreaga zona prezinta un potential turistic foarte ridicat, in special datorita Transfagarasanului, drumul national DN7C, o sosea spectaculoasa ce traverseaza Muntii Fagaras, legand Muntenia de Transilvania. De-a lungul acestuia se gasesc o serie de atractii turistice renumite, precum: Lacul VidraruBarajul Vidraru, Cascada Capra, Lacul Balea, la altitudinea de 2034 metri sau Cascada Balea, situata intre Varful Moldoveanu si Varful Negoiu, la o altitudine ce depaseste 1200 metri. Peisajele intalnite de-a lungul drumului plin de serpentine sunt impresionante, facandu-i pe turisti sa revina cu siguranta pe acest traseu de fiecare data cand au ocazia.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>