Cetatea Prejmer – Biserica Fortificata

cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul brasov

 

Cetatea Prejmer - Biserica Fortificata

Aflata in partea de nord-est a judetul Brasov, datand inca din secolul al XV lea, Cetatea Prejmer a fost construita in scopul protejarii unuia din cele mai vechi vestigii din Transilvania. Nu s-au aflat nici pana acum data si originea fondarii cetatii. In schimb, prima atestare documentara este din anul 1240, moment in care regele Bela al IV lea al Ungariei a cedat biserica din Prejmer capitulului Manastirii Citeaux din Burgundia.

Album foto Cetatea Prejmer – Biserica Fortificata

Harta zonala Cetatea Prejmer – Biserica Fortificata – Brasov

Descriere Cetatea Prejmer – Biserica Fortificata

Zidurile cetatii in forma de cerc aveau grosimea de 3-4 metri si inaltimea de 12 metri, fiind imbogatite de poduri si porti din fier. In zidurile cetatii au fost fixate guri de foc prin care era turnata smoala, apa clocotita, sau chiar ulei incins. In incinta cetatii a fost construita o adevarata arma de lupta, denumita sugestiv “Orga Mortii”. Aceasta reprezenta un numar mare de arme prin care focurile erau trase simultan, provocand numeroase pierderi. Cetatea era protejata de santurile sapate in jurul acesteia, iar cele 300 de camere dispuse asimetric pe patru etaje ii gazduiau pe cei asediati, in special incaperile dispuse sub forma de fagure.

Cetatea se mandreste cu doua incinte, incinta principala care are o forma circulara si diametrul de aproximativ 80 de metri, fiind realizata dupa anul 1427 si o a doua incinta, de dimensiuni mai reduse, aflata chiar langa gangul boltit de la poarta de intrare. Gangul de aici prezinta arce puternice si are o lungime de 50 de metri. Scopul acestuia era de aparare, prin gratarul realizat din lemn si intarit cu benzi realizate din fier si ascutite in partea de jos. In momentul in care acesta era coborat, asediatorii erau izolati. 275 de camari legate intre ele prin scari de lemn captuseau interiorul gangului pe patru niveluri. In trecut, incaperile erau folosite pentru depozitarea proviziilor.
Cetatea este organizata astfel incat, privita din afara nu se poate stii cu exactitate felul in care este organizat sistemul defensiv din interior. In vremurile de glorie ale cetatii, aceasta era protejata de un sant cu apa, care astazi nu mai poate fi observat si un zid-scut.

Una din cele mai importante biserici construite in Transilvania se afla in incinta Cetatii PrejmerBiserica Fortificata Prejmer. Constructia acesteia a fost incheiata in anul 1240 si este cea mai bine conservata biserica-cetate aflata in estul Europei. Biserica ce atinge inaltimea de 45 de metri este in stare excelenta datorita restaurarilor produse intre anii 1960 si 1970. Initial, biserica era formata din patru brate de dimensiuni egale pozitionate in jurul unui careu ce continea un turn octogonal. Doua travee de forme diferite, una patrata si una poligonala alcatuiau bratele, iar de-a lungul corpului, pe doua parti, se aflau cate doua perechi de capele rectangulare. Stilul de constructie de caracterizeaza biserica este cel gotic burgund si a fost introdus de cistercieni la Carta.

Biserica a trecut prin numeroase schimbari de-a lungul timpului, insa restaurarea intreprinsa de Directia Monumentelor in perioada 1960-1970 este cea care i-a dat forma finala. Biserica face parte din lista patrimoniului cultural mondial UNESCO inca din anul 1999.

Ansamblul de la Prejmer constituie cea mai puternica cetate realizata de colonistii sasi din Transilvania. Plecand aici, iubitorii de natura si de sporturi pot accesa cu usurinta statiunile Predeal, Azuga, Busteni sau Sinaia.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>