Cetatea Proslavita

cetati cetati din dobrogea obiective turistice judetul tulcea

 

Cetatea Proslavita

Cetatea Proslavita este situata intr-o frumoasa zona a Dobrogei, pe suprafata Localitatii Nufaru, cunoscuta in trecut sub numele de Prislava. Aceasta a fost ridicata in perioada Imperiului Bizantin, pe la sfarsitul secolului al X-lea, fiind amplasata intr-o zona destul de inalta si stancoasa, pe malul drept al Bratului Sfantu Gheorghe, la o distanta de aprozimativ 12 km de Orasul Tulcea.

Album foto Cetatea Proslavita

Harta zonala Cetatea Proslavita

Descriere Cetatea Proslavita

Se pare ca Cetatea Proslavita a fost ridicata dupa modelul unei asezari de tip urban, care s-a mentinut aici pana in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. Ruinele Cetatii Proslavita au fost identificate incepand cu secolul al XX-lea, cand au fost descoperite vechile ziduri de incinta ale fortificatiei.

Pozitia geografica a cetatii a fost una favorabila, din acest punct putand fi supravegheata intreaga zona. In capatul sau nordic, cetatea era prevazuta si cu doua turnuri de aparare, de unde era vizibila o buna bucata din linia Dunarii.

Se pare ca in urma cercetarilor arheologice desfasurate in aceasta zona, demarate in anul 1978, au fost descoperite urme de locuire reprezentative pentru fiecare epoca istorica, incepand cu cea elenistica, pana in evul mediu. Lucrarile au fost ingreunate de faptul ca pe locul fostei cetati se suprapune actuala localitate, insa cu toate acestea, au fost scoase la iveala cele doua turnuri de aparare ale cetatii si o parte din zidul de incinta. In partea nordica a asezarii, aproape de intrarea in Delta Dunarii, a fost refacuta in marea parte instalatia portuara a cetatii, ce poate fi in prezent vizitata.

Cetatea Proslavita este a doua astfel de asezare descoperita de catre arheologi in aceasta regiune, in tinutul Dobrogei gasindu-se si alte vechi fortificatii, precum Cetatea Troesmis, Cetatea Noviodunum sau Cetatea Callatis.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>