Cetatea Rasnov

brasov cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul brasov rasnov

 

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov este una dintre cele mai vechi cetati de aparare, localizata din punct de vedere geografic in sudul Orasului Rasnov din judetul Brasov, este o principala atractie turistica. Aceasta este o cetate taraneasca, construita de catre locuitori in Evul Mediu, pe un deal stancos, inconjurat de padure, cu o arhitectura adaptata reliefului, in secolul al XIV-lea, pe vremea invaziilor des intalnite in acea perioada.

Albumul foto al Cetatii Rasnov

Harta zonala Cetatea Rasnov – Brasov

Descriere Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov are un trecut strans legat de intreaga evolutie a populatiei ce a locuit pe acest teritoriu, descoperirile arheologice indicand existenta unei vieti daco-romane pe aceste meleaguri ale Tarii Barsei. Se spune ca cetatea a fost ridicata printr-un efort colectiv al taranilor de aici, ajutati de cei din comunele invecinate, de unde rezulta si numele de cetate taraneasca.

Fiind asezata chiar in drumul care lega pe atunci cele doua teritorii romanesti, Transilvania si Tara Romaneasca, si anume Culoarul Rucar – Bran, cetatea era invadata deseori de dusmani, care patrundeau foarte usor prin trecatoarea Branului. De aceea, in urma marii invazii a tatarilor din anul 1241, precum si in urma invaziilor care au urmat, locuitorii din Tara Barsei, formata din romani si sasi, au fost determinati sa costruiasca un sistem de aparare puternic si rezistent, luand astfel nastere Cetatea Rasnovului. In timp acesta a fost marita si intarita pentru a gazduii locuitorii din zona, in timpuri primejdioase. In anul, 1341, cand Tara Barsei a fost devastata de catre tatari, Cetatea Rasnov si cetatile din apropierea ei, Cetatea Tampa, Cetatea Prejmer si Cetatea Harmanului, sunt singurele care nu au fost capturate. Mihai Viteazu si sotia sa Stanca s-au refugiat la Cetatea Rasnov, dupa pierderea bataliei de la Miraslau, impotriva aliantei dintre trupele habsburgice si a boierilor ardeleni.

In anul 1427, cetatii i se acorda rangul de targ de catre Imparatul Sigismund de Luxemburg, dupa ce acesta a vizitat-o si a trecut-o in administrarea comunitatiilor locale, devenind in timp al doilea pol econom al zonei dupa Brasov.

In comparatie cu celelalte cetati din Transilvania, Cetatea Rasnovului a ramas cea mai bine pastrata, in ciuda faptului ca aceasta zona a fost permanent atacata de-a lungul timpului, istoria sustinand faptul ca aceasta a capitulat o singura data, in fata Principelui Transilvaniei, Gabriel Bathory. Acesta a reusit sa o cucereasca pentru ca a taiat accesul locuitorilor din cetate la izvorul din exetriorul acesteia.

Exista de asemenea si o legenda legata de cetate. Batranii spun ca in interiorul fantanii, construite drept sursa de apa in timpul asediilor, in Cetatea Rasnovului, se afla o veche comoara ce dateaza de peste 300 de ani. Legenda, care este asemanatoare cu ceea de la Castelul Corvinilor, spune ca doi prizonieri turci au sapat aceasta fantana in mijlocul cetatii, de o adancime de 147 metri dupa cum reiese din documentele existente, in schimbul promisiunii ca vor fi eliberati daca isi vor duce sarcina la bun sfarsit. Acestia au scris pe peretii fantanii, in cei 17 ani cat a durat lucrarea, versete din Coran, cerand indurare si ajutor de la Allah. Aceste versete se pare ca sunt vizibile si astazi. Nu se stie clar care a fost soarta lor, daca au fost lasati sa plece sau au fost executati. Daca aceasta poveste are si un sambure de adevar nu se stie sigur, insa pentru turistii curiosi, fantana din incinta cetatii va fi deschisa pentru vizitatori de primaria orasului.

Fiind una dintre cele mai interesante monumente de arhitectura medievala, cetatea are o suprafata de aproximativ 3500 metri patrati si desi a fost refacuta intre secolele al XV-lea si al XVI-lea, materialele de baza folosite pentru ridicarea fortificatiei au ramas caramida si piatra. Traseul zidurilor este neregulat, ca urmare a pozitionarii pe un teren accidentat, iar in ceea ce priveste arhitectura se poate observa destul de usor influenta colonistilor sasi instalati aici intre anii 1211 – 1225, ei insisi contribuind la ridicarea si dezvoltarea vechii asezari.

Constructie incarcata de istorie, ce se impune prin maretie, Cetatea Rasnov vegheaza protector si in prezent asupra orasului. Accesul in cladire nu se face direct, ci printr-o despartitura inconjurata de un zid din piatra, ce pare a te conduce in alta lume. Cetatea este formata dintr-o curte exterioara numita si gradina cetatii, care are o intrare pentru alimente si armament si alta pentru vite si o curte interioara, care in timpul asediilor servea drept adapost pentru locuitori. Zidurile masive ale cetatii si atmosfera din interior au un rol sugestiv, facandu-i pe vizitatori sa calatoreasca in timp, pe vremurile in care stramosii luptau cu pretul vietii pentru apararea propriilor teritorii. In anul 2001, a fost descoperita aici de catre arheologi existenta unui tezaur ascuns de sute de ani langa unul dintre tunurile ce imprejmuiesc cetatea, ce consta in monede de argint, cutite, varfuri de sageti si alte piese de uz comun.

Turistii pot vizita in interiorul Cetatii Rasnov inafara de faimoasa fantana si muzeul de arta feudala, unde pot fi admirate diverse lucruri expuse: vechi piese de mobilier de epoca, arme si unelte folosite in acea vreme, diverse copii ale documentelor importante din epoca, armuri si costume traditionale specifice secolului si chiar o masca de tortura si un jug pentru prizonieri. In vechile casute ale locuitorilor din curtea interioara sunt amenajate mici buticuri cu diverse suveniruri sau mici carti cu istorioare ce prezinta traditia locului, care pot fi achizitionate de catre turisti.

Mareata cetate este una dintre cele mai apreciate si vizitate din tara, servind chiar ca spatiu pentru filmarea diverselor scene din filmele istorice romanesti. Acest obiectiv turistic a adus orasului si o recunoastere oficiala drept Cetate a filmului istoric romanesc.

Peisajul este superb, iar acest loc incarcat de istorie ce reprezinta un tezaur pentru tara noastra ar trebui trecut de toti iubitorii drumetiilor pe lista prioritatilor, mai ales pentru ca foarte aproape de Cetatea Rasnov se gasesc multe alte obiective turistice ce merita a fi vizitate, printre care amintim Biserica Evanghelica din centrul orasului, construita sub forma unei bazilici romanice si a fost fortificata ulterior in stil gotic, recunoscuta datorita picturilor murale realizate in anii 1500, picture ce se mai pastreaza si acum.

Biserica ortodoxa Sfantul Nicolae cea mai veche biserica ortodoxa din sud – estul Transilvaniei, construita in sec al XIII-lea, care de-a lungul secolelor, a primit numeroase donatii de la domnitori si boieri din Tara Romaneasca si i s-a facut multe modificari de-a lungul vremii.

Castrul roman Cumidava situat langa raul Barsa, la aproximativ 4 kilometri nord – vest de Orasul Rasnov, construit de catre romani pentru a putea supraveghea caile de patrundere peste munti in Tara Barsei.

Cei pasionati de sporturi extreme cum ar fi bungee jumping-ul pot merge la Cheile Rasnoavei, instalatia de bungee jumping de acolo este cea mai populara din Romania, fiind considerata cea de-a doua din Europa dupa inaltime. Iar din Cheile Rasnoavei doritorii se pot aventura pe unul din traseele nu mai lungi de doua ore ca si timp, catre Varful Postavarul, Dealul cu Mesteceni, Stejarii Argintii, Poiana Brasov sau pot vizita Pestera Rasnoavei ce are canale si coridoare extrem de stramte si care nu are sistem de iluminare si nici amenajari.

In luna iunie, la Cetatea Rasnov, se serbatoreste Garzii Cetatii, unde turisti pot degusta preparate medievale cum ar fi: varga beles, compotul Isoldei, zahtar cu lipie, dar si sa danseze sau sa dea probe de indemanare a manuirii armelor. Pe tot parcursul sarbatorii, acestia se vor delecta cu muzica medievala si renascentista si se vor bucura de ospitalitatea persoanelor imbracate in costumatii medievale. Iar in luna august, la Festivalul de film istoric – Nemuritorii, in cetate sunt proiectate filme documentare, filme de fictiune romanesti si internationale, se tin concerte, expozitii si targ de carte.

Prezentare video Cetatea Rasnov


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. gabriela
    2014-11-10
    00:37:33

    Una din cele mai cunoscute cetati.Am fost anul trecut si nu regret.Desi se merge putin pe jos din parcare,sau puteti urca cu trenuletul contra unei sume,privelistea de sus e superba!Puteti lua si suveniruri si face poze.Recomand!

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>