Cetatea Rupea – Brasov

brasov cetati cetati din transilvania obiective turistice judetul brasov

 

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea face parte din lista numeroaselor constructii considerate vestigii arheologice ale Romaniei, fiind una dintre cele mai vechi asezari omenesti din tara noastra. Aceasta este situata pe teritoriul judetului Brasov, la o distanta de aproximativ 50 de km de orasul Brasov, in zona rezervatiei geologice Dealul Cohalm. Cetatea se afla in vecinatatea localitatii al carui nume il poarta si are o mare importanta istorica, fiind in prezent unul dintre cele mai importante obiective turistice din regiune.

Album foto Cetatea Rupea

Harta zonala Cetatea Rupea – Brasov

Descriere Cetatea Rupea

Turistii care doresc sa viziteze acesta veche cetate trebuie sa stie ca pot ajunge aici pe drumul national DN13, care face legatura intre Brasov si Sighisoara. La jumatatea distantei dintre cele doua orase se gaseste orasul Rupea, la marginea caruia se ridica falnice pe un deal de aproximativ 500 metri altitudine, ruinele Cetatii Rupea.

Cetatea Rupea a fost ridicata si extinsa pe parcursul secolelor al XIV-lea si al XVII-lea. Aceasta a fost mentionata pentru prima data in documente oficiale in anul 1324, sub numele de Castrum Kuholm, iar mai apoi, in timpul secolului al XV-lea a ajuns sa fie cunoscuta drept un important punct comercial si mestesugaresc. De-a lungul vremii, Cetatea Rupea a avut o pozitie strategica foarte bine gandita, fiind asezata la rascrucea drumurilor care legau in trecut Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca. Aceasta a jucat in timpul epocii medievale rolul de fortificatie, dar si de spatiu in care se refugia deseori populatia din imprejurimi, in zilele noastre prezentandu-se in stadiul de ruina, dupa cum s-a intamplat de altfel cu majoritatea constructiilor din aceeasi categorie. Din punct de vedere al constructiei si arhitecturii, Cetatea Rupea a fost ridicata dupa modelul cetatilor taranesti, avand 4 incinte, intarite din loc in loc cu tunuri de aparare.

In urma activitatilor de cercetare desfasurate de numerosi arheologi au fost scoase la iveala mai multe obiecte, unelte de piatra sau piese ceramice vechi, ce reprezinta o marturie a existentei umane in zona inca din cele mai vechi timpuri. Aici a existat o cetate de aparare inca de pe vremea dacilor, denumita in izvoarele istorice existente Rumidava. Cucerita apoi de romani, aceasta a fost transformata intr-un castru roman, Rupes, dupa care a fost numita ulterior localitatea de astazi. Acest castru roman apartinea unui lant mai mare de fortificatii ridicate de romani in scopul apararii drumurilor comerciale dezvoltate in jurul zonelor Valea Tarnavelor, Valea Oltului sau Rasnov.

Cetatea Rupea a ajuns la forma finala in timp, evoluand si fiind intarita de-a lungul secolelor. Constructia este dispusa pe trei incinte concentrice, realizate succesiv. Cetatea de sus este cea mai veche dintre toate si a fost ridicata pe ruinele cetatii dacice Rumidava intre secolele X – XIII. Ulterior, in secolul al XV-lea a fost construita cetatea de mijloc, unde au fost ridicate Capela si Turnul Cercetasilor, iar in secolul al XVIII-lea a fost construita cetatea de jos. De-a lungul intregii epoci medievale, cetatea a fost atacata, incendiata si devastata in mai multe randuri de catre turci, fiind abandonata definitiv dupa anul 1790. Cetatea a avut foarte mult de suferit si in timpul regimului comunist, cand autoritatile isi propusesera sa recicleze bazaltul care se gaseste pe dealul unde este localizata constructia. Acest important obiectiv istoric a fost lasat in paragina timp de multi ani, ultima tentativa de restaurare a cetatii datand din anul 1954. In prezent, reabilitarea Cetatii Rupea face parte dintr-un proiect de dezvoltare turistica a Orasului Rupea, care se pare ca va fi gata in luna ianuarie, anul 2013. Incepand cu aceasta data, cetatea va reintra in randul monumentelor istorice care asteapta sa fie vizitate de catre turisti.

Turistii care vor trece pe la Cetatea Rupea pot vizita o serie de alte obiective aflate in orasul Rupea cum ar fi Biserica Evanghelica Rupea, ridicata in secolul al XV-lea in stilul gotic sau Muzeul Etnografic Gheorghe Cernea, care reuneste elemente caracteristice regiunilor din partea sud estica a Transilvaniei precum: zona Rupea, Tara Barsei sau Culoarul Rucar – Bran. La o distanta de numai 5 km de Rupea se gasesc si Baile Homorod, un alt obiectiv foarte vizitat de catre turistii din toate colturile tarii. Tot in aceasta zona mai poate fi vizitata si Localitatea Viscri, renumita pentru spectaculoasele biserici fortificate sasesti, inscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Alaturi de cetati medievale renumite precum Cetatea Rasnov, Cetatea Fagarasului, Cetatea Viscri sau Cetatea Miko, Cetatea Rupea reprezinta un obiectiv turistic de o importanta istorica si o insemnatate deosebita in cadrul patrimoniului cultural national.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. gabriela
    2014-11-10
    00:34:55

    Am fost aici acest weekend,intr-o scurta vizita prin Transilvania si e superb!A fost reconditionata din fonduri europene,si contra unei taxe rezonabile o puteti vizita.Exista parcare chiar la baza cetatii si se ajunge usor cu masina din comuna.Recomand!Puteti lua si suveniruri de la intrare.

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>