Cetatea Scheia

cetati suceava

 

Cetatea Scheia

In vremea lui Petru I Musat, la sfarsitul secolului al XIV-lea, la Suceava se construia cetatea Scheia, a caror ruine au iesit la iveala in urma cercetarilor arheologice ce s-au desfasurat pe perioada mai multor ani.

Album foto Cetatea Scheia

Harta zonala Cetatea Scheia

Descriere Cetatea Scheia

Laturile aproape paralele si egale ale cetatii, ce masoara 36 m lungime in interior si 3 m grosime, ii ofera acesteia forma unui romb, in fiecare colt avand cate un turn rectangular.

Pentru constructia zidurilor si turnurilor cetatii au fost folositi bolovani de cariera nefasonati, cu dimensiuni de aproximativ o jumatate de metru. Suprafata totala a cetatii este de 1450 metri patrati, asta daca luam in considerare dimensiunile zidurilor. Curtea interioara ofera vizitatorilor un perimetru de aproximativ 260 m. Din pacate, doar un turn din cele patru a ramas la suprafata solului.

Se remarca si alte elemente constitutive ale cetatii, care s-au mai pastrat si au fost depistate in cursul cercetarilor arheologice: contraforturile, pavajul de incinta, santul de aparare, intrarea. Calculele care pornesc de la productia cuptoarelor de ars piatra de var de la Scheia arata ca cele 140 vagoane de var au putut da 7.500 tone de mortar, cu care s-au putut construi zidurile cetatii. Cel mai puternic argument ca Cetatea Scheia a fost terminata sunt accesoriile special amenajate: santul si valul de aparare.

Alte elemente constitutive ale cetatii, care s-au mai pastrat si au fost descoperite in timpul cercetarilor arheologice sunt: contraforturile, pavajul de incinta, santul de aparare, intrarea.

Cetatea Scheia a fost finalizata in timpul domniei lui Petru I Musat, insa Alexandru Cel Bun, odata ajuns in scaunul de voievod a dispus demolarea acesteia. Motivul distrugerii cetatii nu este inca evident, insa cercetatorii au formulat doua ipoteze, conform carora Alexandru cel Bun a luat decizia fie din cauza solului instabil, fie pentru ca nu vedea in aceasta constructie un stalp de rezistenta impotriva dusmanilor Moldovei.

Incepand cu anul 2004, pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava a fost adaugata si Cetatea Scheia, suprafata protejata fiind de 4,8 ha.

Nu exista drum de acces la ruinele cetatii si nici macar un indicator care sa-i semnaleze existenta, de aceea multa lume nu stie nici de existenta ei si nici de locul unde se afla. La cetate se poate ajunge pe un drum forestier aflat la capatul Strazii Mihail Sadoveanu din Suceava, printr-o padurice pana la o creasta de deal.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>