Cetatea Severinului – Drobeta

cetati cetati din oltenia drobeta turnu severin obiective turistice judetul mehedinti

 

Cetatea Severinului

Cetatea Medievala a Severinului se numara printre cele mai importante monumente istorice din regiunea judetului Mehedinti, fiind localizata intr-o frumoasa zona a Orasului Drobeta Turnu Severin, in Parcul Dragalina. Conform datelor istorice existente, se pare ca ridicarea Cetatii Severinului a inceput in prima jumatate a secolului al XIII-lea, peste ruinele fostei Cetati Drobeta.

Album foto Cetatea Severinului

Harta zonala Cetatea Severinului – Drobeta-Turnu Severin


Descriere Cetatea Severinului

Exista trei presupuse ipoteze privind  numele medieval al Cetatii Severinului: una latina, de la numele imparatului Septimiu Severus, una slava, de la cuvantul ”Severnai” sau ”nordic” si una religioasa, asociata Sfantului Severin de Noricum.

Ruinele care au mai ramas in prezent din ceea ce reprezenta odinioara o falnica cetate provin de la cele doua incinte ale constructiei, cea interioara si cea exterioara. Din turnul ce se afla in partea de nord-est se mai pastreaza un singur perete, ce masoara in jur 11 metri inaltime, 9 metri lungime si 2,5 metri latime.

Principalul scop pentru care a fost ridicata cetatea a fost cel militar. Constructia a fost amplasata intr-un loc strategic, astfel incat sa ii poata ajuta pe romanii care se luptau cu Imperiul Otoman, ce ameninta zona de peste Dunare. Dupa numeroase incercari esuate, Cetatea Severinului a fost in cele din urma cucerita de ungurii ce au atacat Oltenia si i-au adus in zona pe Cavalerii Ioaniti, carora le-au oferit resedinta in Severin.

Dupa cucerire, cetatea devine o adevarata fortareata cu trei turnuri de aparare, prevazuta cu ziduri groase de 3 – 4 metri. In mijlocul ei a fost ridicata si o biserica gotica, care, din pacate, se prezinta in zilele noastre in stadiul de ruina. Dupa formarea regatului ungar si a voievodatelor valahe, Cetatea Medievala a Severinului a reprezentat motivul unui razboi purtat intre voievozii olteni si unguri , razboi ce s-a incheiat la Posada. Dupa caderea Constantinopolului in anul 1453 , atacurile asupra cetatilor medievale dunarene s-au intensificat, culminand cu atacul turcilor din anul 1524, dupa care, din Cetatea  Severinului a mai ramas doar un singur turn in picioare, fapt ce a facut ca numirea locului sa devina ”Turnul lui Sever”. Cetatea a fost rezidita dupa fiecare batalie pentru apararea Tarii Romanesti, impotriva turcilor si ungurilor.
Din cauza lipsei informatiilor nu se cunoaste cronologia exacta a constructiilor, parerile cercetatorilor  fiind diferite in ceea ce priveste etapele prin care putem afla cum s-a ajuns pana la ruinele actuale.

In urma cercetarilor arheologice desfasurate in zona Cetatii Medievale a Severinului au fost scoase la iveala numeroase obiecte ce dateaza din epoca medievala, resturi de ceramica, arme si armuri, ce constituie un adevarat tezaur istoric si pot fi admirate in cadrul Muzeului Regiunii Portilor de Fier.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>