Cetatea Troesmis

cetate getica cetati cetati din dobrogea obiective turistice judetul tulcea

 

Cetatea Troesmis

Cetatea Troesmis se numara printre numeroasele fortificatii de pe plaiurile mioritice, care au jucat de-a lungul cursului istoriei un important rol de aparare a popoarelor care au locuit in spatiul romanesc de astazi. Localizata in cosmopolitele meleaguri ale Dobrogei, in partea nord vestica a acesteia, Cetatea Troesmis a jucat inca din anul 100 rolul unui veritabil centru militar.

Album foto Cetatea Troesmis

Harta zonala Cetatea Troesmis – Dobrogea

Descriere Cetatea Troesmis

Initial, Troesmis a fost o fortificatie getica, dezvoltata ulterior, pe vremea romanilor. Localizata pe malul Bratului Macin al Dunarii, in imediata apropiere a Localitatii Balta Iglita, Cetatea Troesmis reprezinta doar o parte din vechiul oras antic ce se gasea aici in trecut.

Primele cercetari arheologice au fost demarate aici incepand cu anii 1864 – 1865, ruinele cetatii fiind studiate de catre Vasile Parvan, Grigore Tocilescu si alti arheologi cunoscuti. Prin pozitia sa geografica, Cetatea Troesmis a reprezentat un spatiu important din punct de vedere strategic, fiind mentionata in izvoarele istorice drept sediu al legiunilor romane de la acea vreme.

In zilele noastre, situl arheologic cuprinde ruinele partilor estice si vestice ale cetatii si cele ale asezarii civile cuprinse intre acestea. Pe suprafata sitului se gasesc doua bazilici, ruinele vechilor ziduri, doua apeducte, un canal si mai multe valuri de aparare, ce atesta vechimea cetatii ce dainuie aici de sute de ani si il poarta pe vizitator in atmosfera specifica acelei epoci antice. Desi accesul pana la cetate se realizeaza destul de dificil, fiind recomandat ca traseul ce porneste din drumul national DN22D sa fie parcurs pe jos. Un avantaj este reprezentat de existenta numeroaselor indicatoare care ii indruma pe turisti catre cetate. Din punctul cetatii se pot admira panorame incantatoare asupra Dunarii sau a Muntilor Macin.


 
 
 
 
 
 

Comentarii articol: 1

 
  1. nicolae
    2012-08-16
    09:38:51

    Punctul pus pe harta e gresit, acolo se poate gasi o cariera de piatra, ruinelefortificatiei fiind indeva mai sus si mai spre mal :)

     
 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>