Cetatea Turceasca – Pancota

cetate cetati harta obiectiv cultural obiective turistice judetul arad

 

Cetatea Turceasca

Cetatea Turceasca din Pancota este unul dintre cele mai frumoase situri arheologice din vestul Romaniei, fiind situat in estul orasului Pancota, judetul Arad, Crisana, oras amplasat in zona centrala a judetului, ce face legatura intre Campia Aradului si Muntii Zarandului, aflata la aproximativ 37 kilometri de orasul Arad si 20 kilometri de Cetatea Ineului.

Album foto Cetatea Turceasca

Harta zonala Cetatea Turceasca

Descriere Cetatea Turceasca

Cetatea Turceasca este o cetate de pamant bine conservata, descoperita in secolul al XIX-lea, in interiorul careia se afla ruinele unor constructii ce au apartinut evului mediu si epocii moderne, dar si ruinele unei biserici si peste 60 de morminte.

Situl arhelogic a fost atestat documentar in secolul al XIV-lea, mai exact in anul 1318, fiind ridicata dupa invazia tatarilor. In anul 1375, cetatea ajunge in posesia familiei Losonczy, fiind donata impreuna cu alte domenii de catre regale Ludovic de Anjou, unde acestia au domnit mai bine de 170 de ani. In secolul al XVI-lea aceasta ajunge sub stapanire otomana si ramane timp de 150 de ani, pana cand cetatea a fost distrusa in anul 1565 datorita izbugnirii unui incediu puternic.

In urma sapaturilor sistematice din secolul al XIX-lea au fost descoperite fragmente ale bisericii si o parte din zidurile acesteia, un turn aflat in partea nord-vestica a sitului, fragmente din zidul aflat in jurul bisericii si al cimitirului, numeroase vestigii ce au apartinut epocii turcesti, precum ceramica din secolele XII-XVI, podoabe, unelte din os si metal, fragmente de teracota din secolul al XV-lea si cateva piese de sculptura in piatra, efectuate in stilul bizantin.

Intre anii 2000 si 2006 au fost realizate cinci campanii de sapaturi arheologice la care au participat specialisti ai Institutului de Istoria Artei din Bucuresti si ai Complexului Muzeal Arad si s-a decoperit faptul ca pe locul in care se afla cetatea a fost ridicata o fosta manastire benedectina, atestata documentar in anul 1216.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Castelul Sira – Galsa, Cetatea Siria, Manastirea Feredeu, Castelul Dietrich – Sukowsky, Hanul Vechi de Posta din Pancota, Manastirea Romanica Vladimirescu, Castelul Solymosy, Cetatea Agrisu Mare, Muzeul Viei si Vinului, Muzeul Adam Muller – Guttenbrunn, Muzeul Orasenesc Lipova, Rezervatia Naturala Dealul Mocrea, Fortareata Taut si Rezervatia Naturala Poiana cu Narcise.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>