Cetatile Dacice Stancesti

atractii naturale cetate dacica complex fortificat obiective turistice judetul botosani tezaur

 

Cetatile Dacice Stancesti

Cetatile Dacice Stancesti fac parte dintr-un complex fortificat, unde au fost descoprite doua cetati traco-getice, considerate de catre specialisti ca fiind cel mai mare sistem de fortificati ale dacilor de pe teritoriul Romaniei. Situl arheologic este situat pe raza localitatii Stancesti din comuna Mihai Enimescu, judetul Botosani, Moldova, aflat la aproximativ 15 kilometri de Orasul Botosani si cinci kilometri de Manastirea Doamnei.

Album foto Cetatile Dacice Stancesti

Harta zonala Cetatile Dacice Stancesti

Descriere Cetatile Dacice Stancesti

Cetatile Dacice Stancesti dateaza din secolele VI – III i.Hr, fiind construite in perioada regelui Burebista, dintr-un val de pamant, cu sant de aparare, ce se intind pe o suprafata de aproximativ 50 de hectare. Acestea au fost construite pentru a proteja poporul autohton impotriva calaretilor din stepele nord-pontice, mai exact, de sciti si de triburile germane originare din centrul Europei.

Datorita sapaturilor arheologice dintre anii 1960 si 1970, s-a ajuns la concluzia ca cele doua cetati, numite de catre arheologii ieseni Adrian si Marilena Florescu, Cetatea I si Cetatea II, erau lipte una de cealalta si se presupune ca acestea formau o cetate dubla.

Cetatea I se intinde pe o suprafata de aproximativ 30 hectare, actualmente fiind teren arabil, unde se cultiva porumb, iar suprafata Cetatii II este impadurita.

In urma sapatorilor sistematice s-au descoperit urme ale unor locuinte construite din lemn si lut amestecat cu paie si frunzis, ceramica, varfuri de sageti din bronz, perle din pasta sticloasa colorata, iar cea mai importanta descoperire a fost o piesa de orfevrarie din antichitatea noastra, lunga de 47,80 centimetri, cu o latime de 9,70 centrimeti si cantareste aproximativ 100 de grame de aur. Obiectul ilustreaza un animal cu cap de mistret, trupul acoperit cu solzi si coada asemanatoare cu cea a unei pasari, fiind considerat de specialisti un insemn al puterii.

Legenda spune ca acest obiect a fost daruit de regele Burebista, comandantului cetatilor din Stancesti, precizand urmatoarele: Sa fiti necrutatori precum mistretul, sa va strecurati printre dusmani precum pestele si sa va napustiti asupra dusmanilor precum pasarea! Burebista a ajuns in posesia obiectelor valoroase in urma luptei purtate impotriva scitilor, rezultata cu moartea capeteniei acestora.

Ulterior in timpul invaziei triburilor germane, numiti bastarni, toate obiectele au fost ascunse, dar distrugerea cetatilor a facut, ca aceste obiecte, sa nu mai poata fi recuperate.

Majoritatea obiectelor de valoare descoperite in zona Cetatilor Dacice Stancesti au fost transportate la Muzeul National de Istorie din Bucuresti, unde se gasesc si in prezent, fiind numite Tezaurul de la Stancesti.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Lacul din Padurea Baisa, Manastirea Agafton, Manastirea Popauti, Casa Memoriala Mihai Eminescu, Biserica de Lemn din Ipotesti, Manastirea Zosin si Rezervatia Forestiera Padurea Vorona.


 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>