Cetatile Ponorului – Muntii Apuseni

atractii naturale complex carstic muntii apuseni obiective turistice judetul bihor

 

Cetatile Ponorului

Cetatile Ponorului reprezinta un complex carstic foarte cunoscut, fiind localizat pe teritoriul judetului Bihor, in Muntii Apuseni, in zona turistica a Padisului, foarte aproape de Poiana Ponor si Parcul Natural Apuseni.

Album foto Complexul Cetatile Ponorului

Harta zonala Complexul Cetatile Ponorului – Muntii Apuseni

Descriere Complexul Cetatile Ponorului

Cetatile Ponorului sunt localizate intr-o regiune pitoreasca, la o altitudine de aproximativ 950 metri, iar accesul pana aici se realizeaza foarte simplu, pe un traseu turistic marcat, ce dureaza in jur de doua ore. Apreciat sub numele metaforic de “Everestul speologiei romanesti“, acest complex carstic a inceput sa fie cunoscut incepand cu anul 1886, cand existenta sa a fost mentionata pentru prima data. Aceasta zona carstica a inceput sa fie cercetata in prima parte a anului 1929, de catre Emil Racovita si R. Jeannel, pana in anul 1949 fiind explorati in jur de 300 metri ai galeriilor complexului, de catre mai multi cercetatori ai Institutului de Speologie din Cluj Napoca. Explorarile acestui fenomen carstic au continuat de-a lungul anilor, participand mai multi alpinisti si specialisti in speologie.

Complexul Carstic Cetatile Ponorului este asemanator unui portal impunator de piatra, constituit din blocuri imense de stanca, ce depasesc 100 metri inaltime  localizate intr-o depresiune adanca si foarte bine impadurita. Intregul complex carstic este o arie geografica protejata de lege, fiind declarat rezervatie naturala, inca din anul 1952. Se poate vizita atat zona de suprafata a complexului carstic, cat si galeriile subterane ale pesterilor, insa sunt necesare pentru asta mijloace de iluminare si un echipament adecvat.

De-a lungul acestui adevarat monumet al naturii se intalnesc peisaje incantatoare, dominate de doline, grohotisuri si scobituri ce au luat nastere in masivele stancoase de aici. Un alt aspect impresionant al acestor locuri este reprezentat de vegetatia intalnita de-a lungul suprafetei pe care se desfasoara Cetatile Ponorului. Apar aici mai multe specii de plante, care se intalnesc in mod normal doar in zona de tundra a Europei de Nord. De asemenea, un alt fenomen unic este reprezentat de repartitia vegetatiei in functie de altitudine: intr-un mod atipic, aici cresc conifere pe vaile muntilor, la inaltimi reduse, iar pe creste, unde inaltimile sunt mai mari, se dezvolta foioasele. Acest fenomen este explicat ca o cauza a inversiei termice, prezenta in zonele carstice, datorita careia, temperatura vailor este mai rece, comparativ cu cea de la inaltimi mai mari.

Tot de-a lungul Platoului Padis, unde se gasesc Cetatile Ponorului, natura a inzestrat aceste locuri cu multe alte atractii turistice, reprezentate in cea mai mare parte de formatiuni carstice inedite, precum: Platoul Carstic Lumea PierdutaCheile Galbenei, Groapa RuginoasaCetatile Radesei sau Cheile Somesului Cald.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>