Charlottenburg

obiective turistice judetul timis sat

 

Charlottenburg

Charlottenburg sau Sarlota este singurul sat rotund de pe teritoriul Romaniei, iar prin unicitatea lui, acesta a fost declarat monument istoric de catre Ministerul Culturii si Cultelor si este situat in localitatea Bogda din Beregsau, judetul Timis, Banat, in nord-estul Banatului si la sud-vest de orasul Lipova, la aproximativ 40 km de Timisoara.

Album foto Charlottenburg

Harta zonala Charlottenburg


Descriere Charlottenburg

Satul Charlottenburg a fost infiintat in anul 1771, pe vremea Mariei Terezia, in urma colonizarii germane si a fost intemeiat de catre guvernatorul Banatului, contele Karl Ignaz Clary-Aldringen aducand 32 de familii imigrate din Provincia Autonoma Trento.

Legendele spun ca numele de Charlottenburg vine de la sotia contelui Aldringen, Charlotte, devenind Sarlota, nume romanizat de regimul comunist.

Construirea satului a fost coordonata de functionarul de la Oficiu sarii din Lipova, acesta avand plan circular, cu diametrul interior de 210m. Inainte de inceperea constructiilor, centru satului era marcat printr-o fantana, inconjurata de o plantatie de duzi. Dupa 100 de ani de la infiintarea satului au inceput constructiile in centru, precum scoala si biserica. Biserica catolica cu hramul Sfinta Treime a fost construita in anul 1886, de catre familia Sina de Hodos et Kizdia, fiind folosita, in prezent de localnicii ortodocsi o data pe luna. Charlottenburg a avut si o moara, ridicata de Irtel Martin din Radna, care a fost distrusa de comunisti in anul 1968.

Satul detine cel mai mare si vechi domeniu de vanatoare din Romania, infiintat in anul 1904 de Directia Silvica Timis, aflat in Padurea Sarlota, avand o suprafata de aproximativ 1200 ha, pe o distanta de 18 km. Primii cerbi lopatari au fost adusi, in padure, din Boemia, ulterior din Germania si Austria. In anul 1886, baroneasa Anastasia Sina s-a casatorit cu contele Siegfried Graf von Wimpffen, acesta fiind un vanator pasionat a construit, in anul 1890, o casa vanatoreasca, devenit muzeu, unde isi au loc de cinste marile trofee ale vanatorilor.

In anul 1880, satul avea 298 locuitori, dintre care 234 erau germani, 32 maghiari si 32 romani, in timp numarul lor s-a diminuat odata cu plecarea germanilor, inainte de Revolutia de la 1989 si dupa 1990 si in prezent mai traieste un singur german, in varsta de 76 de ani.

Frumusetea si unicitatea satului l-a atras si pe pilotul german, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, care a aterizat cu avionul pentru a afla informatii despre minunatul sat Charlottenburg.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt: Santul turcesc din Masloc, Zidul roman din Alios, Monumentul eroilor din primul razboi mondial din Alios, Fortificatia de pamant cetatea turceasca Alios, Biserica ortodoxa din Masloc, Biserica romano-catolica din Masloc, Rezervatia Naturala Mlastinile Murani, Situl arheologic de la Cornesti si orasul Timisoara.

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>