Cheile Galbenei – Muntii Apuseni

atractii naturale chei muntii apuseni muntii bihorului obiective turistice judetul bihor

 

Cheile Galbenei

Cheile Galbenei reprezinta un important obiectiv turistic natural, ce face parte din zona de protectie a Parcului Natural Apuseni, recunoscut ca spatiu cu numeroase fenomene carstice impresionante. Aceste chei se desfasoara pe teritoriul judetului Bihor, in zona Padis, pe suprafata Masivului Bihor din grupa Muntilor Apuseni.

Album foto Cheile Galbenei

Harta zonala Cheile Galbenei – Muntii Apuseni

Descriere Cheile Galbenei

Valea in care au fost sapate Cheile Galbenei este reprezentata de un culoar numit Valea Galbenei, prin care sunt drenate majoritatea apelor din Bazinul Pades spre Depresiunea Beius. Intregul parcurs al acestei vai este presarat cu numeroase sectoare inguste si chei pe marginea carora se ridica pereti verticali si abrupturi impresionante. Cheile Galbenei impresioneaza prin frumusetea si salbaticia peisajelor intalnite de-a lungul intregii vai, peretii de stanca ridicandu-se in unele locuri chiar pana la sute de metri inaltime. Aceasta salbaticie a cadrului natural face ca intregul traseu turistic al Circuitului Galbena sa fie considerat ca fiind unul dintre cele mai dificile din intreaga regiune a Padisului, nerecomandat in sezonul rece sau pe vreme rea.

Cele mai faimoase si vizitate locuri de pe toata lungimea cheilor sunt localizate in sectorul din amonte, reprezentat de Izbucul Galbena si Cascada Evantai. Izbucul Galbenei este punctul in care iese la suprafata sub forma unui izvor panza de apa subterana din Pestera Cetatile Ponorului. Aceasta izbucnire impresionanta de apa are o dimensiune de aproximativ 7 metri, facandu-si o aparitie spectaculoasa la baza unui imens perete de stanca. Cheile Galbenei reprezinta cel mai spectaculos traseu din toata cele existente pe suprafata acestor munti, prezentand in unele puncte marmite si jgheaburi inaccesibile. Intr-un anumit punct al parcursului, apa raului se afunda zgomotos in interiorul unui tunel subteran intins pe o lungime de aproape 100 de metri, aproape imposibil de practicat. Finalul acestuia este insa impresionant, terminandu-se intr-un punct cunoscut sub numele de Cascada Evantai, ce prezinta o cadere libera de apa de aproape 7 metri, oferind un peisaj spectaculos. Intreaga panorama poate fi admirata din doua puncte situate deasupra cascadei, la o altitudine de aproximativ 200 metri. Traseul care parcurge Cheile Galbenei are numeroase portiuni cu cabluri si lanturi de sprijin pentru turistii care vor sa strabata intregul traseu. Desi este unul extrem de dificil si necesita o conditie fizica foarte buna, parcurgerea traseului merita tot efortul, intrucat peisajele intalnite de-a lungul intregii vai sunt mai mult decat incantatoare. Ajunsi aici, in aceasta minunata zona a Ardealului, turistii nu trebuie sa rateze nici celelalte atractii naturale ale Parcului Natural Apuseni, printre care merita a fi mentionate urmatoarele: Ghetarul de la Vartop, Pestera Scarisoara, Complexul Carstic Cetatile Ponorului, Poiana Ponor sau Pestera Ursilor.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>