Cheile Glodului – Muntii Metaliferi

atractii naturale chei obiective turistice judetul hunedoara

 

Cheile Glodului

Cheile Glodului sau Rezervatia Naturala Cheile Glodului sunt situate in judetul Hunedoara,in partea de  sud-est a Muntilor Metaliferi, in grupa montana a Muntilor Apuseni, apartinand lantului muntos al Carpatilor Occidentali, in partea central-vestica a judetului Alba si in partea nordica a localitatii Ardeu.

Album foto Cheile Glodului

Harta zonala Cheile Glodului – Muntii Metaliferi

Descriere Cheile Glodului

Rezervatia Naturala Cheile Glodului reprezinta o arie protejata de interes national si a fost infiintata in anul 1995, avand o suprafata de aproximativ 155 ha. Legea 5/2000 privind aprobarea Planului de amenanjare a teritoriului national aduce la cunostinta protejarea habitatului si speciilor natural sub aspect floristic, faunistic, forestier, hidrologic, geologic, speologic si paleontologic.

Cheile Glodului au fost sapate in calcare de varsta jurasica, avand o lungime de aproximativ 2 km, iar formele create de apa in calcare sunt evidentiate prin doliene, caile carstice, abrupturi si pesteri precum Pestera Fecioarelor, Pestera cu doua guri, Pestera Zidita, Pestera fara Fund si Izvorul Tamaduirii.

Lungimea Paraului Glodului este de aproximativ 2 km, de la intrarea in chei, pana la limita de sud a zonei tampon si contine cateva ogase cu scurgere temporara.

Vegetatia rezervatiei este reprezentata de paduri de fag, in amestec cu gorun, care se intrepatrund cu areale de ierburi si arbusti.

Cheile Glodului sunt ideale pentru alpinisti, altitudinea maxima fiind de aproximativ 712 m si cea minima de aproximativ 450 m si exista rute de escalada sportive.

Alte atractii turistice importante ale zonei sunt Biserica de lemn Schimbarea la Fata din localitatea Bunesti, Biserica de lemn din Almasu Mic de Munte, Biserica Buna Vestire din Almasu Mare, Biserica ortodoxa din Poiana, Biserica de lemn Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Valisoara, Rezervatia Naturala Cheile Madei si Rezervatia Naturala Cheile Cibului.


 
 
 
 
 
 

0 Comentarii

 

Fii primul care comenteaza acest articol.

 

Ai fost aici? Vrei sa mergi? Scrie-ne parerea ta!

 XHTML: Puteti folosi urmatoarele taguri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>